AirlinesFinancieelNieuwsProfessional

‘Franse premier vrijdag met Janaillac in gesprek’

De premier van Frankrijk, Éduard Phillipe, zou volgens ingewijden vrijdag een gesprek hebben met vertrekkend topman van Air France – KLM Jean-Marc Janaillac, zo melden verschillende Franse media.

Gesprek
De premier zou graag zelf met Janaillac spreken over de netelige situatie bij Air France, voordat hij daar zijn functie neerlegt. Woensdag had Janaillac al een gesprek met de Franse minister van Economie en Financiën, Bruno Le Maire.

Zorgen
Le Maire vreest voor de toekomst van Air France als de vakbonden blijven staken. Janaillac had zijn lot verbonden aan een raadpleging onder het personeel van Air France over de looneisen. Een kleine meerderheid stemde tegen het loonbod, waardoor Janaillac aangaf af te treden. De vakbonden hebben inmiddels aangegeven weer te willen onderhandelen, in plaats van het werk neer te leggen.

Onrust
Door de aanslepende kwestie blijft er grote onrust bestaan bij Air France – KLM. Politici in Frankrijk en Nederland uitten al dagen hun zorgen en ook het aandeel van het luchtvaartconcern ging onderuit op de beurs. Vrijdag heeft de Nederlandse minister van Financiën, Wopke Hoekstra, een ontmoeting met Le Maire en wil het dan ook over de Air France – KLM kwestie hebben.

Mei
De Raad van Bestuur van Air France – KLM heeft Janaillac verzocht aan te blijven als topman, tot de aandeelhoudersvergadering, die op dinsdag 15 mei plaatsvindt. Op die dag zal ook een interim-directie worden aangesteld.

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button