fbpx
Naast het nieuwsProfessional

NASA wil meeliften naar de maan

Mogelijk volgend jaar al vliegt NASA naar de maan met een commerciële vliegdienst. Dit om instrumenten en payloads naar de maan te vervoeren, zo meldt aviationweek.

Programma
Midden juli zal NASA in gesprek gaan met de eerste aannemers ter ondersteuning van het Commercial Lunar Payload Services (CLPS) programma. Dit programma is ontworpen om NASA, voor een periode van 10 jaar, samen te laten werken met partijen die naar de maan vliegen. NASA wil op de maanreizen van de bedrijven ‘meeliften’, om zo goederen en andere producten naar de maan te brengen. De prijzen die NASA wil betalen aan de bedrijven, variëren van 25.000 tot 2.6 miljard dollar (21.045 euro tot 2.18 miljard euro) per stuk.

Mogelijkheden
Het programma start met opdrachten van 25.000 dollar om NASA in staat te stellen te kijken wat de technische mogelijkheden van hun maanlandingsservices zijn. “We willen graag samenwerken met iedereen die naar de maan gaat” aldus David Schurr, adjunct directeur van de Planetaire Wetenschapsafdeling van NASA tijdens een industrie briefing.

Samenwerken
NASA kijkt zonder beperkingen om zich heen om partijen te vinden waarmee ze kunnen samenwerken om het project van de grond te krijgen. “We kijken naar onderzoek in de hoek van de planetaire wetenschap die op de maan kan worden uitgevoerd, maar ook naar wetenschap in andere divisies als astrofysica, heliofysica, aardwetenschappen etc. om de menselijke verkenning te ondersteunen” zegt Schurr. “Elke discipline die mogelijk een voordeel kan halen uit maanonderzoek is welkom.”

2019
NASA heeft als focus van het CLPS-verzoek om al in 2019-2020 Amerikaanse instrumenten naar de maan te krijgen via commerciële maanlanders. Tot 25 mei kunnen opmerkingen over het  CLPS-verzoek worden ingediend. Hierna zullen de winnende voorstellen gekozen worden aan de hand van vijf technische toegankelijkheidsnormen en zullen de contractanten strijden om de specifieke vluchtmogelijkheden.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button