NieuwsNL nieuwsProfessionalSchiphol Airport

Schiphol vanaf nu CDM-Airport

Schiphol is sinds vandaag officieel een CDM-Airport. Dit houdt in dat de luchthaven is aangesloten op het Europese netwerk van Eurocontrol. Via dat netwerk wordt door het Collaborative Decision Making-proces (CDM-proces) allerhande vluchtinformatie uitgewisseld tussen operationele partners, zo meldt Schiphol.

Informatie
Airport CDM is een door Eurocontrol ontwikkeld proces. Het is ontwikkeld vanwege het steeds drukker wordende Europese Luchtruim. Het idee achter CDM is dat alle operationele partners (airlines, luchthaven, luchtverkeersleiding, afhandelaren en Eurocontrol NMOC) informatie over de status en planning van een vlucht zorgvuldig met elkaar delen. Hierdoor wordt de voorspelbaarheid groter en maken we beter gebruik van de beschikbare capaciteit (ruimte in de lucht, gates, taxi, landings- en vertrekbanen).

Luchthavens
Met de aansluiting op het Europese netwerk is Schiphol het 28e Europese vliegveld dat de status van CDM-Airport krijgt. Sinds 2015 werkt de Amsterdamse luchthaven al met het systeem, maar is sinds vandaag op het Europese netwerk aangesloten.

 

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button