FinancieelIndustrieNieuwsProfessional

WTO: Airbus ontving ten onrechte subsidie van EU

De Wereldhandelsorganisatie WTO heeft na onderzoek geconcludeerd dat vliegtuigbouwer Airbus ten onrechte subsidie heeft ontvangen van de Europese Unie, zo staat te lezen in het rapport van het WTO.

Leningen
De Europese Unie en de lidstaten Frankrijk, Spanje, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk hebben zich niet gehouden aan afspraken opgesteld door de Wereldhandelsorganisatie. Airbus ontving gunstige leningen voor de bouw van de A350 en A380 vliegtuigen.  De aantijgingen van Boeing dat Airbus ook illegale subsidies ontving voor de A300, A310, A320, A330 en A340 zijn door het WTO verworpen.

Boeing
Met de uitspraak van WTO kan de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing voor miljarden dollars aan vergeldingstarieven op import uit Europa aan de EU vragen. Het onderzoek naar de subsidies begon in 2006. Airbus en Boeing beschuldigen elkaar al sinds 2004 van het ontvangen van illegale subsidies van de Amerikaanse staat als van de EU.

Airbus
Airbus laat weten dat 94 procent van de aantijgingen van Boeing niet door het WTO erkend worden en dat de subsidies voor de A350 en A380 slechts ‘miniem’ zijn geweest. Volgens de Europese vliegtuigbouwer is de enige oplossing voor het langlopende conflict een “minnelijke onderhandeling zonder voorwaarden.”

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button