fbpx
Editors choiceIncidentenNieuws

Ruim 100 doden bij 737 crash Cuba

Een Boeing 737-200 is vlak bij Havana (Cuba) neergestort, waarbij meer dan 100 passagiers om het leven kwamen. Vijf van hen zouden uit het buitenland afkomstig zijn.

Vuurbal
Cubaanse autoriteiten zeggen dat er 107 passagiers en zes crewleden aan boord waren en dat het toestel onderweg was naar Holguin, eveneens in Cuba. Vanaf het vliegveld van Havana was een grote vuurbal zichtbaar. De crash-site ligt zo’n 20 kilometer ten zuiden van het centrum van Havana, bij het dorp Santiago de La Vegas. Dat is circa twee kilometer van het vliegveld Jose Martí.

Veel doden
Van de 113 inzittenden zouden er veel overleden zijn, zegt de Cubaanse president. De wrakstukken liggen verspreid in een weiland. Het toestel zou kort na de start snel hoogte hebben verloren. Het raakte een huis en bomen en stortte neer waar het in vlammen opging.

Lease
Volgens de autoriteiten betreft het vlucht CU972 van Cubana, maar uitgevoerd door een geleased Damojh Aerolíneas toestel. Damojh Aerolíneas vliegt met de merknaam Global Air. De kleine Mexicaanse maatschappij had een 737-200 ingezet voor de wetlease aan Cubana. Het toestel, met registratie XA-UHZ, was 38 jaar oud.

Boeing
Global Air zegt tegen Reuters nog geen reactie te kunnen geven. “Er is nog geen informatie, we willen eerst meer weten voordat we kunnen reageren”, aldus een woordvoerder. In een korte reactie zegt Boeing op de hoogte te zijn en een team van technici klaar te hebben staan. Als de Cubaanse en/of Amerikaanse autoriteiten toestemming verlenen zullen ze afreizen.

Ongelukken
Cuba kent meerdere ongelukken de afgelopen twintig jaar. Vorig jaar was er een crash van een militair toestel, waarbij acht doden vielen. In 2010 stortte een Aero Carribean toestel met wat tot 68 doden leidde. De grootste crash in de geschiedenis van het eiland was in 1989 toen 126 mensen het leven lieten. Toen stortte een Ilyushin IL-62M neer.

Beelden

Poll: welk KLM-vliegtuig wordt het meeste gemist?

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button