CargoEditors choiceNieuwsNL nieuwsProfessionalSchiphol Airport

Deel afhandelaars Schiphol akkoord met cao

Vakbond FNV Luchthvaart heeft een akkoord bereikt over een nieuwe cao met twee van de drie bagage-afhandelaars op Schiphol, zo meldt FNV Luchtvaart.

Cao
De twee bagage-afhandelaars die akkoord zijn gegaan met de cao zijn Menzies Aviation en Swissport Handling. Bij Menzies krijgen medewerkers per 1 januari 2018 een loonsverhoging van 3% en 2,5% op 1 januari 2019. Bij Swissport worden de salarissen verhoogd met 2% in 2018 en 3% in 2019. Daarnaast worden er eenmalige netto-uitkeringen betaald van 600 euro bij Menzies en 420 euro bij Swissport.

Aviapartner
Aviapartner stemde niet in met de cao: “Helaas bleek het niet mogelijk om met de derde afhandelaar, Aviapartner, tot afspraken te komen. De onderhandelaars hadden geen mandaat. Dat frustreerde de onderhandeling enorm en hun gedrag was een belediging voor hun personeel en de FNV. Zo doe je geen zaken. Ze zijn dan ook huiswaarts gestuurd”, aldus vakbondsbestuurder Asmae Hajjari. Als Aviapartner zich niet aansluit bij de gemaakte afspraken volgen er volgens Hajjari werkonderbrekingen.

Sector-cao
Menzies en Swissport stemden ook in om vanaf 1 januari 2020 een sector-cao in te voeren. In de sector-cao worden, naast de gebruikelijke afspraken, ook afspraken gemaakt over het streven naar een basissalaris van 130 procent van het minimumloon. Daarnaast worden werknemers beter beschermd bij contractwisseling tussen de afhandelingsbedrijven waardoor de werkzekerheid stijgt.

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button