HelikopterLiefhebberMilitairNieuws

Airbus biedt H135 aan als nieuwe US Navy leshelikopter

Airbus helicopters wil met de H135 meedingen in de competitie voor een nieuwe trainingshelikopter voor de Amerikaanse marine. Dit maakte Airbus eerder deze week bekend.

Vervangen
De US Navy heeft op dit moment ongeveer 100 TH-57 Sea Ranger helikopers in gebruik als leshelikopter. Deze versie van de Bell model 206 Jet Ranger stamt uit de jaren ’80 en is nu ruim 30 jaar oud. Vanaf 2020 wil de marine deze vloot gaan vervangen.

Kanshebbers
Naast de H135 zijn er nog verschillende andere kanshebbers. Het Italiaanse Leonardo biedt de AW119 aan.  Bell hoopt de model 407 of 429 te kunnen verkopen. Beide Bell helikoptertypen zijn een doorontwikkeling van de 206 Jet Ranger.

UH-72 Lakota © Remco de Wit

Made in America
De H135 wordt door diverse militaire gebruikers ingezet, voornamelijk als leshelikopter. Zo vliegt de H135 onder meer in Groot-Brittannië, Japan, Duitsland en Zwitserland. De grotere H145 is al bij de US Army (het Amerikaanse leger) in gebruik als trainings- en lichte transporthelikopter. Aangeduid als UH-72 Lakota zijn er inmiddels ruim 300 afgeleverd. Airbus heeft een productiefaciliteit in Columbus, Mississippi waar de de H125,  H145 en UH-72 worden geproduceerd. Dat de Airbus helikopters ‘made in America’ zijn, kan dus een voordeel zijn.

Word vriend van Up in the Sky!

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Tags

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close