fbpx
AirlinesEditors choiceIncidentenNieuwsNL NieuwsProfessional

‘MH17 neergehaald door raket Russische strijdkrachten’

Vlucht MH17 werd op 17 juli 2014 neergehaald door een Buk-raket van Russische strijdkrachten, zo maakte Wilbert Paulissen, hoofd landelijke recherche, bekend op een persconferentie.

Raket
Tijdens de persconferentie van het JIT, het internationale onderzoeksteam dat de MH17-ramp onderzoekt, werd door Paulissen bekend gemaakt dat de Boeing 777-200ER van Malaysia Airlines op 17 juli 2014 door een Buk-raket van de 53ste brigade van het Russische leger uit Koersk werd neergehaald.

2016
In 2016 kwam Paulissen ook tot de conclusie dat het vliegtuig door een Buk-raket werd neergehaald. Hij zei toen: “Op basis van het strafrechtelijk onderzoek kan geconcludeerd worden dat de MH17 is neergeschoten door een raket van de 9M38-serie uit een BUK-installatie, die afkomstig was van het grondgebied van de Russische Federatie en daar na de lancering ook weer is teruggekeerd.” Toen werd nog niet gesproken over de 53ste brigade van het Russische leger.

Vragen
Tijdens de persconferentie deed het JIT voor een derde keer de oproep aan getuigen om zich te melden en informatie te verschaffen. De vragen van het JIT gaan over wie deel uitmaakte van de bemanning die de raket afschoot, welke instructies kregen zij toen ze op pad gestuurd werden, van wie kwamen die instructies en wie was verantwoordelijk voor het afvuren van de raket.

Bestel een Aviationtag van de PH-BFF, een voormalige KLM B747!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en haal dit stukje Nederlandse luchtvaartgeschiedenis in huis. Na 27 jaar over de hele wereld te hebben gezworven ging de PH-BFF in 2017 met pensioen. Het machtige toestel werd uiteindelijk in 2018 gerecycled op voormalige Vliegbasis Twente.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button