fbpx
LiefhebberMilitairNieuws

Zwitsers referendum over vervanging F/A-18 Hornet

De Zwitserse regering zal in een referendum de Zwitserse bevolking om advies vragen over de vervanging van de F/A-18 Hornet. Dit schrijft een Zwitserse krant.

Vliegtuigtype
In het referendum mag de bevolking zich uitspreken over de aanschaf van nieuwe gevechtsvliegtuigen en luchtverdedigingsraketten, met een totale waarde van acht miljard Zwitserse franc (6,87 miljard euro). Bij het referendum krijgt de bevolking echter geen inspraak over het vliegtuigtype. Bij een eerder in referendum in 2014, was dit wel mogelijk. Toen stemden de Zwitsers tegen de aankoop van 22 Saab Gripens, als vervanger van de F-5. Als direct gevolg hiervan werd de Zwitserse luchtmacht gedwongen om de F-5 langer in dienst te houden.

Kostprijs
Op de ‘shortlist’ van kandidaten als vervanger van de Hornet staan de gebruikelijke ‘usual suspects’: Boeing F/A-18E/F Super Hornet, Lockheed F-35, Saab Gripen E, Dassault Rafale en Eurofighter Typhoon. Afhankelijk van de kostprijs per toestel, zal de Zwitserse regering tussen de 30 en 40 toestellen kunnen aanschaffen.

Luchtverdediging
Het referendum zal waarschijnlijk in 2020 worden gehouden, waarna de regering in 2022 een besluit kan nemen over de daadwerkelijke aankoop van materieel. De eerste toestellen zullen dan tussen 2025 en 2030 worden afgeleverd. Tot die tijd blijft de Hornet verantwoordelijk voor de luchtverdediging van het Zwitserse luchtruim.

Bestel nu het boek Love is in the Air!

Hoe een vlucht mensen met elkaar verbindt, geschreven door Renske Dragt.

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button