fbpx
Naast het nieuwsRuimtevaart

Vierde man die op de maan stond overleden

Alan Bean, de vierde man die op de maan stond, is zaterdag op 86-jarige leeftijd overleden. Dat meldt NASA in een persbericht.

Missie
Na een vlucht met de Apollo 12 op 19 november 1969 liep hij een half uur met zijn collega Charles Conrad op de maan. Tijdens de maanwandeling verrichtten de twee oppervlakte-experimenten en installeerden ze een generatorstation om stroom te leveren. Ook inspecteerde het duo het onbemande ruimtevaarttuig Surveyor en verzamelden ze 37 kilo stenen en maangrond om op aarde te analyseren.

Kunst
De man liet een vlag van zijn middelbare school achter op de maan, een paar filmrolletjes en het eerste maanwagentje. Bean werkte vier jaar als gevechtspiloot en werd daarna testpiloot bij de marine. In 1963 werd hij geselecteerd voor de reis met de Apollo 12, het begin van zijn ruimtevaartcarrière. In totaal heeft hij 69 dagen, 15 uur en 45 minuten doorgebracht in de ruimte. Na zijn pensioen in 1981 ging hij schilderen en verwerkte maanstof en maansteentjes in de kunstwerken.

Vlieg zelf in een Boeing 737 bij SimFlying!

Bij SimFlying verwelkomen we je graag aan boord van onze Boeing 737NG-simulator, zowel voor mensen met én zonder vliegervaring. Kijk voor meer informatie op de website www.simflying.nl.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button