fbpx
Travel

Wegdromen van Lombok | Video

Lombok wordt overschaduwd door het veel populairdere buureiland Bali, dat 35 kilometer westelijker ligt. Maar het tij lijkt te keren, in de recente jaren is namelijk het aantal toeristen flink gegroeid. Dit heeft te maken met het feit dat Lombok ongetwijfeld prachtig is. Daarnaast is het voornamelijk ook veel rustiger vergeleken met Bali. Het eiland is een en al natuur en heeft ongerepte stranden en baaien van wereldklasse. Bovendien is het een van de meest populaire bestemmingen voor surfers.

Lombok voor beginners
Lombok, ook wel bekend als Nusa Tenggara, behoort tot Indonesië. Lombok is even groot als Bali en bestaat uit meerdere kleine eilanden, waaronder de drie Gili-Eilanden. Mede hierdoor is Lombok een afwisselende bestemming. Het is een idealistisch eiland voor reizigers die de drukte van het buureiland willen omzeilen. Bovendien heeft Lombok veel minder last van verkeer en vervuiling dan Bali.

Dat Lombok een waar paradijs is, is terug te zien in het klimaat. Het hele jaar door is het gemiddeld 30 graden op het exotische eiland. Bovendien is de watertemperatuur zeer aangenaam met temperaturen boven de 25 graden. De beste reistijd voor een vakantie in Lombok zal tijdens het droogseizoen zijn. Dit is tussen mei en september.

Om het eiland te bereiken zijn er meerdere manieren vanuit Nederland. De voornaamste methode zal het vliegtuig zijn naar Jakarta of Kuala Lampur en van daaruit door te vliegen naar Lombok International Airport. Tevens is het ook mogelijk om vanuit Bali met de boot naar Lombok te varen. Deze overtocht duurt een uur. Eenmaal op het eiland kun je een auto of een scooter huren om het eiland verder te ontdekken.

Religie
Vaak wordt gerefereerd aan het eiland met 1000 moskeeën als men het over Lombok heeft. Ondanks dat de inheemse Sasak bevolking van Lombok overwegend moslim is, herbergt het eiland ook veel hindoeïstisch- en boeddhistisch erfgoed. Voor de 17e eeuw was de meerderheid van het eiland namelijk hindoeïstisch. Momenteel vormen zij de minderheid.

Stranden
Net boven het hoofdeiland Lombok, liggen de paradijselijke Gili eilanden. Het water dat het drietal bounty eilanden omringt is azuurblauw. Bovendien bestaat de kustlijn uit parelwitte stranden waar de palmbomen je opwachten. Door de tropische watertemperaturen vind je onderwater eindeloze koraalvelden en een levendige onderwaterwereld. In het water zijn vele honderden soorten tropische vissen te spotten. Daarnaast worden regelmatig haaien waargenomen in het water rondom de Gili eilanden. Qua strandbestemming staan de Gili eilanden absoluut op nummer één, maar meer richting het zuiden van Lombok zijn rustigere strandbestemmingen te vinden. Senggigi is hier een van, het water is hier wat kalmer en daardoor ideaal voor kinderen.

Gili Beach – ©WikiMedia Lomboktravelasia

Beklim een vulkaan 
Mount Rinjani is met 3726 meter de op een na hoogste vulkaan van Indonesië en ligt in het nationale park van Lombok. De vulkaan is de must-see van Lombok en het is dan ook een meerdaagse hike om de top te bereiken. Er worden diverse trekkings aangeboden, de veruit populairste tour met gids duurt drie dagen en twee nachten.

Lombok Rinjani – ©WikiMedia Ronhjones

De tocht naar de top van Mount Rinjani is niet voor iedereen weggelegd. De wegen zijn stijl en de lucht is ijl. Bovenop zijn de temperaturen rond de tien graden. Maar eenmaal aangekomen op de top word je beloond met een panoramisch uitzicht over het kratermeer en de buureilanden Bali en Sumbawa. Dit is absoluut een tocht die je een onvergetelijke herinnering oplevert. Bovendien bevinden er zich meerdere warmwaterbronnen in het kratermeer. Hier kan je een relaxed momentje hebben om even tot rust te komen en de spieren te laten kalmeren.

Binnenland
Veruit de meeste toeristen die het eiland Lombok bezoeken, beperken zich tot de kusten en de vulkaan. Maar in het binnenland zijn oneindige rijstvelden, dichte jungles en prachtige watervallen te vinden. In het binnenland zijn ook traditionele Sasak-dorpen te vinden. De oorspronkelijke bewoners van Lombok zijn de Sasak, die voor 85% deel uitmaken van de totale bevolking op Lombok. In zo’n gemeenschap worden de huisjes nog handgemaakt met bamboe en riet.

Air Terjun – ©WikiMedia Abuziyadjogja
Selong – ©WikiMedia Suryanata

Justin Au Yeung

Redacteur. Justin is al sinds zijn jeugd geinteresseerd in de luchtvaart. Hij is student aan de HvA, Aviation Studies. In de toekomst hoopt hij bij de luchtverkeersleiding te kunnen werken.

Gerelateerde artikelen

Back to top button