fbpx
HelikoptersLiefhebberMilitairNieuws

Helikopterorder Canada voor Leonardo, niet voor Sikorsky

Canada heeft besloten de veertien EH101 reddingshelikopters van de luchtmacht te laten moderniseren door Leonardo. Met dit besluit wordt een aanbod afgeslagen van Sikorsky om nieuwe S-92 helikopters te kopen ter vervanging van de AW101 (voorheen EH101). Dit melden Amerikaanse media.

Uitgebreid
Canada kocht in 1998 vijftien AgustaWestland EH101 helikopters, deze toestellen kregen als Canadese type-aanduiding CH-149 Cormorant. In 2006 crashte een CH-149 tijdens een reddinsgoefening. Met het moderniseringsprogramma, geschatte waarde ruim 1 miljard Amerikaanse dollar, hoopt Canada de overgebleven veertien helikopters te kunnen inzetten tot 2040. Volgens een Canadese defensiewoordvoerder is bovendien het plan om de vloot uit te breiden met maximaal zeven extra helikopters.

Tegenvaller
De beslissing is een tegenvaller voor Sikorsky, dat hoopte de S-92 als Search and Rescue (SAR) helikopter te kunnen verkopen aan Canada. Volgens Sikorsky zou de S-92 in aanschaf en onderhoud uiteindelijk goedkoper zijn dan het laten moderniseren van de EH101. De Canadese marine heeft al 28 S-92 helikopters in bestelling bij Sikorsky, als boordhelikopter aan boord van Canadese marinefregatten. Toch is de keuze voor de Europese helikopters minder opmerkelijk dan het misschien lijkt.

Vertraging
De S-92 (Candadese type-aanduiding CH-148) voor de Canadese marine is besteld in 2004, met beoogde aflevering van de eerste toestellen in 2009. Door vertraging op vertraging, konden de eerste helikopters pas in 2015 worden afgeleverd. Inmiddels is ongeveer de helft van de bestelde helikopters afgeleverd.

Afgeblazen
Canada heeft bovendien in 2011 negen VH-71 helikopters van Amerika overgenomen. Deze versie van de AW101 was besteld door Amerika als nieuwe presidentiële helikopter, maar dit project werd in 2009 afgeblazen en de order ingetrokken. Canada kocht de negen reeds afgeleverde helikopters, bedoeld als onderdelenbron voor de CH-149 reddingshelikopters. Als uitbreiding van de SAR-helikoptervloot, heeft Leonardo nu aangeboden een aantal van de Amerikaanse heli’s om te bouwen tot reddingshelikopter.

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button