fbpx
AirlinesEditors choiceFinancieelNieuwsProfessional

Air Asia groep wordt beschuldigd van corruptie

De topman van de Air Asia groep en enkele medewerkers worden beschuldigd van corruptie door het Central Bureau of Investigation (CBI) van India, zo melden verschillende Indiase media.

Corruptie
De beschuldigingen aan het adres van Air Asia gaan over het omkopen van overheidsfunctionarissen om de regels voor internationale vluchten voor de maatschappij te versoepelen. Daarnaast zou de groep regels omtrent India’s buitenlandse investeringsbeleid hebben overtreden.

Onderzoek
Er wordt nu een onderzoek ingesteld naar de topman van de groep, Tony Fernandes en enkele medewerkers. Zo zouden zij een fonds hebben opgericht ter waarde van 1,8 miljoen dollar om lobbyisten in te huren en ambtenaren om te kopen. De reden hiervoor zou het versoepelen van de Indiase wet zijn, waarin staat dat airlines pas internationale routes mogen vliegen na 5 jaar te hebben bestaan. Air Asia India werd in 2013 opgericht.

India
Ook zou de groep de investeringsregels van India hebben overtreden. Samen met de Indiase TaTa groep richtte Air Asia de Indiase tak van de maatschappij op. Beide bedrijven bezitten 49 procent van de aandelen, maar Tony Fernandes staat aan het roer, zo beweert het CBI. Volgens de wet moet het Indiase bedrijf de controle voeren over Air Asia India en niet de buitenlandse investeerder.

Ontkennen
Shuval Mandal, directeur bij de maatschappij, ontkent alle aantijgingen. Volgens hem heeft de maatschappij “niets fout gedaan en voldaan aan alle regels.” Tony Fernandes zelf heeft nog niet gereageerd op de beschuldigingen.

✈️ Ontvang 20.000 Flying Blue Miles met een American Express kaart

Vraag een American Express Gold creditcard aan en ontvang daarbij tijdelijk 20.000 Flying Blue miles. Ter illustratie: een KLM-vlucht Amsterdam-Berlijn begint momenteel al vanaf 4.500 miles, exclusief belastingen. Lees de voorwaarden alvorens de kaart aan te vragen.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button