Historische luchtvaartLiefhebberNieuws

Aviodrome krijgt Convair 340 uit Zuid-Afrika

Het luchtvaartmuseum Aviodrome in Lelystad heeft een Convair 340 aangekocht, die in Zuid-Afrika te koop stond. Deze zomer zal het toestel vanaf de luchthaven Pretoria-Wonderboom vliegend naar Nederland komen. Dit meldt het museum op haar webpagina.

Air safari
De vorige eigenaar, Rovos Rail, opereerde onder de naam ‘Rovos Air’ tot 2009 twee Convair 340’s, een DC-3 en een DC-4. Het bedrijf bood luxe rondreizen door Zuid-Afrika aan, deels per trein en deels per vliegtuig. In 2009 stopte Rovos Rail met deze ‘air safari’s’ en werden de toestellen te koop aangeboden. In 2016 kocht het Australische ‘Historical Aircraft Restoration Society’ één van de twee Convairs. Er was op een bepaalde moment sprake dat de tweede Convair naar Europa zou komen, aangekocht door de Zwitserse stichting die ook een vliegende Constellation heeft. Uiteindelijk is dit niet doorgegaan.

Iconisch
Dankzij het Aviodrome komt dit iconische toestel nu toch naar Europa. Zowel KLM als Martinair hebben in de jaren 50 en 60 met dit type gevlogen. Het toestel dat nu is verworven door het Aviodrome, vloog in Zuid-Afrika met de registratie ZS-BRV. Het is gebouwd in 1954 en vloog tot 1992 bij de Amerikaanse luchtmacht. Daarna heeft het eerst in Bolivia en vervolgens in Zuid-Afrika dienst gedaan als passagiersvliegtuig.

Vliegend
Rond 12 juli 2018 zal de Convair starten met de ferryvlucht vanuit Zuid-Afrika. Tijdens de vlucht naar Nederland zal het toestel diverse tussenstops moeten maken. De route voert o.a. via Zambia, Oeganda, Soedan, Egypte, Kroatië en Oostenrijk naar Lelystad. Na aankomst in Lelystad is het de bedoeling om het toestel in vliegende staat te houden.

Help Up de crisis door!

en word vriend

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Wie wil er nou geen vriend van ons worden?

Tags

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close

Geen advertenties?

Wil je liever geen advertenties? Dat kan als je vriend van Up wordt: https://www.upinthesky.nl/vriend-shop/