fbpx
AirlinesIncidentenNieuwsNL NieuwsProfessionalSchiphol Airport

Onderzoek ingeklapt landingsgestel toestel Flybe afgerond

Het onderzoek naar de oorzaak van het inklappen van het landingsgestel van een Bombardier Dash 8 Q400 van Flybe op Schiphol vorig jaar is afgerond, zo meldt de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

Landingsgestel
Een Bombardier Dash 8 Q400 van Flybe had op 23 februari vorig jaar een crashlanding gemaakt op de Oostbaan van Schiphol. Het toestel zakte, vrijwel onmiddelijk nadat het toestel de grond raakte, door zijn landingsgestel. Het vliegtuig rolde over rechts waarbij de rechter zijkant van het vliegtuig, de rechter vleugeltip en de rechter motorgondel de landingsbaan raakten en ernstig beschadigd raakten. Na enige honderden meters over de landingsbaan te zijn gegleden kwam het vliegtuig tot stilstand. Het toestel was afkomstig uit Edinburgh en voerde vlucht BE1284 uit. Er waren 59 mensen aan boord. Niemand van de passagiers raakten gewond.

Oorzaak
Uit het onderzoek blijkt dat de oorzaak van het incident een onderdeel van het rechter landingsgestel was die: “in lichte mate was verdraaid (beschadigd om niet duidelijk aantoonbare redenen). Hierdoor was extra wrijving aanwezig op de scharnieren van het landingsgestel. Hierdoor werden krachten overgebracht op de brace assembly van het landingsgestel. De combinatie van krachten zorgde er voor dat het landingsgestel niet in de vergrendelde positie kwam.”

Beelden
Er zijn ook beelden van het incident.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button