fbpx
AirlinesFlight ReportsFrequente reizigersNaast het nieuws

Flight Report: KLM Boeing 777-300ER Economy

Airline: KLM
Route: Singapore – Amsterdam (KL836, 12,5 uur), mei 2018
Categorie: Full service, long-haul
Toestel: Boeing 777-300ER (0,7 jaar oud)
Stoel: 19A (economy)
Waardering:

Vlucht
Up in the Sky vloog in mei 2018 met de nieuwste Boeing 777-300ER van KLM, de PH-BVU, van Singapore naar Amsterdam. De route die wordt uitgevoerd als vlucht KL836 is eigenlijk het tweede deel van de vlucht afkomstig van Denpasar in Bali. Na de tussenlanding in Singapore volgt het deel wat een van de langste vluchten naar Amsterdam is.

De PH-BVU na aankomst vanuit Denpasar.

Opstelling
Bij binnenkomst ‘rook’ het toestel nog als nieuw. In september werd de BVU als laatste triple seven door KLM in gebruik genomen. In de economyclass is een 3-4-3 opstelling toegepast. Deze configuratie vind je overigens ook in de economy comfort. De stoelen zijn dun en licht, waardoor er niet al te veel werd ingeleverd op zitruimte toen de extra stoelrij werd geïntroduceerd. Vroeger hadden de 777’s namelijk een 3-3-3 opstelling.

De economy comfort bevindt zich achter de blauwe schermpjes.
Het interieur oogt fris en modern.

Stoel
De beenruimte was ruim voldoende (stoelafstand 79 cm), ook de stoelbreedte was prima (43 cm) en het zit- en rugvlak was comfortabel. Iets minder comfortabel was de hoofdsteun, die wel in de gewenste positie te vouwen was, maar redelijk hard aanvoelde. Ook konden de rugleuningen beperkt achterover. Op iedere stoel lag standaard een deken en een kussen.

In het opbergvakje de Holland Herald en de Sky High met het aanbod aan taxfree-artikelen.

Service
Het toestel was zo goed als vol, op een paar enkele rijen na. Het cabinepersoneel zorgde ervoor dat op de lange vlucht iedereen zoveel mogelijk persoonlijke ruimte kreeg en daarom werden bijvoorbeeld passagiers die alleen reisden gevraagd of ze op een andere plek wilden zitten, zodat ze voor wat meer privacy naast een lege stoel konden zitten. Dit werd door de passagiers gewaardeerd.

De veiligheidsfilm met de bekende Delfts blauwe tegeltjes.

Amenity
Na vertrek werden oortjes uitgedeeld voor het in-flight entertainmentsysteem, voor degene die daar behoefte aan had. Vervolgens werden een soort amenitykits met tandenborstel, tandpasta, een slaapmasker, een hygiënedoekje en daarnaast ook pinda’s en een flesje water uitgedeeld. Tegelijkertijd volgde een drankje naar keuze. Het drankassortiment was uitgebreid met naast koffie, thee en frisdrank ook veel keuze uit alcoholische dranken zoals bier, wijn, gin en whisky.

Crew
Er werd aan iedere persoon veel aandacht gegeven en hier en daar een praatje gemaakt. Toen de crew merkte dat twee passagiers hun huwelijksjubileum vierden werden ze verrast met champagne, een wenskaart en twee KLM-huisjes, die je normaal in de businessclass krijgt.

Snack
Tijdens de vlucht werd geen diner geserveerd omdat het vertrek na middernacht was. Wel werd een snack geserveerd, die aardig in de buurt kwam van een diner, behalve dan dat deze koud was. Er was geen keuze uit snacks. De snack bestond uit een wrap, een salade, toastjes met kaas en cheesecake. Daarnaast werd weer wat te drinken geserveerd.

Gedurende de nacht werd regelmatig water en jus d’orange uitgedeeld. Er was altijd wel iemand van de crew in de buurt. Voor de passagier met trek kon er in de pantry een snack worden gehaald.

Ontbijt
Zo’n twee uur voor aankomst werd het ontbijt uitgedeeld, bestaande uit scrambled eggs, witte boontjes in tomatensaus en aardappelpartjes, yoghurt, fruit, een broodje, jus en koffie of thee. Het zag er goed uit en was zeer smakelijk. Naderhand kreeg iedereen een warm doekje.

Aankondigingen
De aankondigingen tijdens de vlucht waren duidelijk en werden tijdens de vlucht alleen in het Engels gedaan. Geen gehaaste omroep, maar rustige uitleg over het verloop van de vlucht. Ook voor transferpassagiers op Amsterdam was er duidelijke info. Op de schermen werd ondertussen een plattegrond van de Schiphol-terminal getoond. Vanuit de cockpit kwam twee keer een update met wat informatie over de vlucht.

In-flight entertainment
Het in-flight entertainmentsysteem zag er goed uit. Het beeld was van HD-kwaliteit en door middel van touchscreen kon door het systeem worden genavigeerd. Jammer dat het scherm niet iets groter was. Het aanbod aan films, muziek en tv-programma’s was ruim voldoende en redelijk actueel. Er werd een chatfunctie aangeboden zodat passagiers onderling konden communiceren. En de actuele 3D vluchtmap zag er erg mooi uit. Er waren veel opties beschikbaar, zoals een cockpit-view. Bovendien was de kaart manueel te bedienen.

Het media-aanbod is uitgebreid en actueel.

Mooie 3D flightpath animaties.

Conclusie
De ervaring aan boord van deze KLM-vlucht was zeer positief. Het product is in lijn met wat andere full service-maatschappijen tegenwoordig aanbieden op long-haul. De faciliteiten in het vliegtuig waren zo goed als nieuw. De stoel zit redelijk en de recline is beperkt. De catering was goed en er werd regelmatig iets te drinken aangeboden. Verbeterpunt zou zijn om aan het begin van de vlucht een menu uit te reiken met het aanbod tijdens de vlucht. KLM onderscheidt zich vooral met het cabinepersoneel dat heel attent is.

✈️ Ontvang 20.000 Flying Blue Miles met een American Express kaart

Vraag een American Express Gold creditcard aan en ontvang daarbij tijdelijk 20.000 Flying Blue miles. Ter illustratie: een KLM-vlucht Amsterdam-Berlijn begint momenteel al vanaf 4.500 miles, exclusief belastingen. Lees de voorwaarden alvorens de kaart aan te vragen.

Henk Koopmans

Senior editor. Henk studeerde Transportation Engineering aan de Universiteit Twente en is met name geïnteresseerd in de luchtvaartoperatie. Henk heeft als doel om een waardevolle bijdrage te leveren aan de toekomst van deze branche.

Gerelateerde artikelen

Back to top button