Bedrijven uitgelichtNieuwsProfessional

Niet lullen maar poetsen – interview piloot AIS

Daan Ziel is piloot en heeft bij het kiezen van zijn vliegopleiding juist voor AIS gekozen, vanwege de “niet-lullen-maar-poetsen” mentaliteit en vanwege de luchtvaartmaatschappij die AIS heeft. Up in the Sky sprak met hem over zijn vliegopleiding bij AIS Flight Academy en zijn baan bij AIS Airlines. Daan is 21 jaar en komt uit Diepenheim. Hij heeft HAVO gedaan is daarna gestart bij AIS.

Verloop opleiding
Er wordt gestart met een theorie opleiding, deze duurt 8 maanden. Na een flinke dosis theoriekennis in huis begin je met de praktijk opleiding. Dat betekent dus dat je al vrij snel zelf in een vliegtuig zit. Het single engine traject wordt gevlogen op de Socata TB-9 Tampico.

Solo
Een bijzonder moment in de opleiding is het moment dat de piloot in opleiding voor het eerst helemaal alleen in het vliegtuig mag vliegen: “je first solo”. Bij de AIS Flight Academy is het goed gebruik om de student die voor eerst solo gaat na afloop te trakteren op een waterdoop. Daan: “Er wordt “Solo!” door de school geroepen en iedereen die ook maar even tijd heeft komt naar buiten om dit bijzondere moment luister bij te zetten. Eerst applaus en dan een emmer water erover.”

© AIS Flight Academy

Navigatievluchten
“Als je het vliegen een beetje onder de knie hebt is het tijd voor de navigatievluchten”, zegt Ziel. “Zowel alleen als met een instructeur ga je heel Nederland en ook stukken Europa doorvliegen. Je leert je eigen vliegplan te maken en te navigeren. “

MCC
Tijdens de Multi Crew Cooperation Course leer je hoe het is om samen te werken in de cockpit. Deze training wordt gegeven in een vliegsimulator onder begeleiding van ervaren instructeurs. Daan: “Heel gaaf om de verhalen van de instructeurs te horen. Daarmee gaat de stof echt leven.”

© AIS Flight Academy

AIS Airlines
Het bijzondere van de AIS Flight Academy is dat er niet alleen een school is maar dat er ook een luchtvaartmaatschappij aan verbonden is: AIS Airlines. AIS Airlines vliegt met de BAe Jetstream 32. Een turboprop waarin 19 passagiers kunnen. Er zijn momenteel operaties in Duitsland, Kroatië en Zweden en als piloot vlieg je die allemaal. Steeds wordt je voor drie weken uitgezonden naar één van de drie landen.

Al tijdens de opleiding kon Daan selectie doen bij AIS Airlines. Dat pakte goed uit en nog geen maand na het afronden van de opleiding is Daan gestart met zijn Type Rating (brevet voor specifiek vliegtuig type) voor de BAe Jetstream 32. “De operatie van AIS Airlines is super uitdagend. We vliegen korte vluchten, gemiddeld tussen een half uur en een uur. De kortste vlucht is maar 6 minuten: de berg over en we zijn er!” Tegenwoordig is de opleidingsstructuur gewijzigd en wordt er al een arbeidsovereenkomst aangeboden gedurende opleiding.

De BAe Jetstream 32 heeft geen autopilot. Je vliegt als piloot dus alles op de hand. Daan: “Een fantastische ervaring waarbij je echt leert vliegen. Doordat de vluchten kort zijn en je alles op de hand doet, zijn de vlieguren bijzonder waardevol. Heel veel starts en landingen en niet te vergelijken met bijvoorbeeld intercontinentale vluchten.”

Gevraagd naar zijn mooiste vlucht bij AIS Airlines moet Daan even nadenken: “Natuurlijk word je er bij de vliegschool op voorbereid, maar het moment dat je voor het eerst echt als co-piloot een vlucht uitvoert is onbeschrijfelijk. Verder zijn de mooiste vluchten wat mij betreft de vluchten in Kroatië, waar je hele kustlijn afvliegt op weg naar Dubrovnik. Waanzinnig.”

© AIS Flight Academy

AIS Flight Academy
De AIS Flight Academy is gevestigd op het vliegveld van Lelystad. Je start met de ATPL(A) theorie opleiding. Dit zijn 14 luchtvaart gerelateerde vakken en eenmaal afgerond wordt er een begin gemaakt met de praktijk opleiding. Je start met een eenmotorig vliegtuig, De Socata TB 9, TB 10, TB 20, vervolgens ga je over naar een tweemotorig vliegtuig, de Cessna Crusader 303. Het laatste traject is de MCC. Hier leer je op een volledig gecertificeerde Flight Simulator hoe het opereren in een cockpit verband in zijn werk gaat.

Opleiding/arbeidscontract
Sinds vorig jaar biedt AIS Flight Academy een opleiding/arbeidscontract aan. Studenten kunnen na het behalen van hun ATPL (A) theorie opleiding een opleiding/arbeidscontract aangaan (als ze alles tenminste in één keer gehaald hebben en het gemiddelde 85% of hoger is). Na afloop van de opleiding zijn ze dan zeker van een arbeidscontract bij AIS Airlines. AIS biedt ze hiermee de mogelijkheid uren en ervaring op te doen, waardoor ze makkelijker een baan kunnen vinden na afloop.

Dit artikel is mede tot stand gekomen door AIS Flight Academy

Tags

Bedrijven Uitgelicht

De rubriek Bedrijven Uitgelicht is sponsored content en biedt bedrijven de kans zich te presenteren. Ook in deze rubriek? Neem contact met ons op!

Gerelateerde artikelen