LiefhebberMilitairNieuws

Parachutistenlandingen in Normandië 74 jaar na D-Day

Afgelopen zondag landden bijna 500 parachutisten in Normandië, bijna 74 jaar na ‘D-day’. Uit negen transportvliegtuigen van de Amerikaanse, Duitse, Franse en Nederlandse luchtmacht sprongen de militairen, als onderdeel van de herdenking van de geallieerde invasie. Up in the Sky mocht als één van de weinige media meevliegen met een Amerikaanse C-130 Hercules om hiervan verslag te doen.

Parachutisten aan boord van een Amerikaanse C-130 Hercules © Leonard van den Broek

Herdenkingssprong
Op 6 juni 1944 begon de geallieerde invasie in Normandië en daarmee de bevrijding van Europa. Meer dan 10.000 paratroopers landden toen in Frankrijk, als onderdeel van de militaire operatie. Jaarlijks terugkerend onderdeel van de herdenkingen is een ‘herdenkingssprong’, waarbij een groot aantal militaire parachutisten opnieuw een landing maken. Ook nam dit jaar een C-47 Dakota deel, met parachutisten gekleed in authentieke Amerikaanse uniformen uit de Tweede Wereldoorlog.

Amerikaanse C-130J Herculessen voor de start van de paradropping boven Normandië © Leonard van den Broek

Escorte
De C-130 Hercules en C-160 Transall toestellen die deelnamen aan de paradropping, vlogen vanaf het vliegveld Cherbourg. Naast Amerikaanse paratroopers sprongen er ook Duitse, Franse en Roemeense parachutisten, symbolisch voor de naoorlogse internationale samenwerking. Extra bijzonder dit jaar was dat de transportvliegtuigen werden geëscorteerd door twee Amerikaanse A-10’en van het Amerikaanse 107e Fighter Squadron, Michigan Air National Guard. Eén van de twee A-10’en kreeg vorig jaar een speciale beschildering vanwege het 100-jarig jubileum van het squadron. Het kleurenschema is geïnspireerd op de beschildering van de P-51 Mustang jachtvliegtuigen, waarmee het squadron deelnam aan de invasie van Normandië.

A-10C’s van het 107th Fighter Squadron, Michigan Air National Guard boven de kust van Normandië © Leonard van den Broek
Tags

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button