fbpx
NieuwsNL NieuwsProfessionalSchiphol Airport

TNO: uitval Schipholsystemen door noodstroominstallatie

Het uitvallen van een aantal belangrijke operationele processen op Schiphol op 29 april is de oorzaak van “een spanningsdip in het hoogspanningsnet van Tennet en een niet goed afgestelde noodstroominstallatie”, zo blijkt uit de tussentijdse bevindingen van TNO.

Onderzoek
Uit het onderzoek dat TNO voor Schiphol uitvoert naar de oorzaak van de stroomstoring van afgelopen 29 april komen enkele oorzaken naar voren. Zo is de verstoring van operationele processen te wijten aan ” een opeenvolging van gebeurtenissen in de stroomvoorziening en het datanetwerk.”

Noodstroominstallatie
Zo komt uit het onderzoek naar voren dat: “een (tijdelijke) noodstroominstallatie in Terminal 3 afwijkende instellingen ten opzichte van andere noodstroomvoorzieningen, stonden drie groepen niet goed ingesteld en is de maximale belasting van de noodstroomvoorziening overschreden.”

Datanetwerk
Nadat de stroomvoorziening weer hersteld was, kwamen andere problemen aan de oppervlakte. Zo was: “een verbindingselement (‘switch’) verkeerd aangesloten op de stroomvoorziening en functioneerde hierdoor niet goed. Op een andere switch deed zich een softwareprobleem voor waardoor een deel van het datanetwerk tijdelijk uitviel.”

Schiphol
Tijdens de gebeurtenissen is er bij Schiphol ook het een en ander niet goed gegaan. De luchthaven laat weten dat: “Hoewel het onderzoek nog loopt, is het duidelijk dat er ook bij Schiphol een aantal zaken niet goed zijn gegaan. Met vervelende gevolgen voor passagiers en de luchtvaartmaatschappijen. Schiphol betreurt dat en doet er alles aan om herhaling te voorkomen.”

Maatregelen
Na het voorval heeft Schiphol maatregelen genomen. Zo heeft de luchthaven de betreffende noodstroominstallatie in Terminal 3 vervangen en vervolgens succesvol getest. Ook zijn enkele wijzigingen doorgevoerd in het datanetwerk.

Een echte KLM 747 liefhebber?

Bestel de 747 Afscheidskalender dan hier!

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button