LiefhebberMilitairNaast het nieuwsVideo

Paradropping boven Normandië | Video

Afgelopen zondag maakten bijna 500 paratroopers boven Normandië een parachutelanding, als onderdeel van de herdenkingen rondom “D-Day”. Up in the Sky mocht als één van de weinige media meevliegen met een Amerikaanse C-130J Hercules van het 37e Airlift Squadron, 86e Airlift Wing (USAFE) om hiervan verslag te doen.

Dropzone
Symbolisch voor de naoorlogse internationale samenwerking, landden militaire parachutisten uit Amerika, Duitsland, Frankrijk, Roemenië en Nederland in een ‘dropzone’ vlak bij de Normandische kust. Op 6 juni 1944 landden geallieerde troepen op de stranden van Normandië, waarmee de bevrijding van Europa begon. Ook landden op die dag duizenden parachutisten als onderdeel van deze omvangrijke militaire operatie.

Duitse en Amerikaanse paratroopers maken zich klaar © Leonard van den Broek
Parachutes en reserveparachutes liggen gereed © Leonard van den Broek

Invasie
De 82e Airborne Divisie was destijds één van de Amerikaanse legeronderdelen die met paratroopers deelnam aan de invasie in Normandië. Deze eenheid bestaat nog steeds en nam ook deel aan de herdenkingssprong. Andere Amerikaanse legereenheden die deelnamen aan de herdenkingssprong waren de 173e Airborne Brigade, het 75e Ranger Regiment, de 29e Infantry Division en US Army Europe.

Paratroopers van de Amerikaanse 82e Airborne Divisie © Leonard van den Broek
Duitse paratroopers aan boord van een C-130J Hercules © Leonard van den Broek

Roemenië
De para’s sprongen uit C-130J Hercules toestellen van de 19e en 86e Airlift Wing (USAF), C-130H Hercules toestellen van de Franse en Nederlandse luchtmacht en C-160 Transall toestellen van de Duitse en Franse luchtmacht. Door omstandigheden kon een C-27J Spartan van de Roemeense luchtmacht niet deelnemen aan de paradrop. Niettemin was de Roemeense deelname bijzonder; het was de eerste keer dat Roemeense paratroopers deelnamen aan een D-Day herdenkingssprong.

Tags

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close