IndustrieNieuwsProfessional

Vanaf 1 juli neemt Airbus CSeries over

Vanaf 1 juli heeft Airbus een meerderheidsbelang in de productie van Bombardier´s Cseries-vliegtuigen, zo meldt Airbus. Hiermee hopen beide bedrijven de verkoop van de CSeries-toestellen een nieuwe impuls te geven.

CSeries
De CSeries zal profiteren van de wereldwijde dekking die het Airbus verkoopnetwerk heeft. Het toestel heeft al jaren van tegenvallende verkoopresultaten achter de rug. Daarnaast zijn er ook al langer problemen bij de productie. Met de expertise van Airbus zou dit nu opgelost moeten worden. Ook denkt Airbus voor kostenbesparing te kunnen zorgen.

6.000
De Europese vliegtuigbouwer berekende dat in de komende 20 jaar de vraag voor toestellen met 100 tot 150 zitplaatsen, zoals de CSeries, rond de 6.000 zal liggen. In het afgelopen jaar leverde Bombardier 17 CSeries-toestellen, Airbus wil dit jaar het aantal leveringen verdubbelen.

Productie
De productie van de vliegtuigen zal niet alleen blijven plaatsvinden in de huidige Bombardier fabriek in het Canadese Quebec, maar Airbus zal de CSeries ook in elkaar zetten in de fabriek in Mobile, in de Amerikaanse staat Alabama.

Partnerschap
Het CSeries programma was eigendom van Bombardier (62 procent) en Investissement Québec (IQ; 38 procent). Airbus krijgt 50,01 procent van de aandelen in handen. Bombardier houdt 31 procent en IQ behoudt 19 procent. Er komt geen geld aan de deal te pas. Airbus krijgt het meerderheidsbelang in ruil voor management expertise, verkoopondersteuning en het neemt de klanten service op zich.

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button