Flight ReportFrequente reizigerNaast het nieuwsVideo

Flight Report: Qantas Boeing 787-9 Economy | Video

Airline: Qantas
Route: Melbourne – Sydney (QF400, 1 uur), mei 2018
Categorie: Full service, short-haul
Toestel: Boeing 787-9 (0,5 jaar oud)
Stoel: 47K (economy)
Waardering:

Vlucht
Up in the Sky vloog in mei 2018 met een Qantas Boeing 787-9 Dreamliner, de VH-ZNB, van Melbourne naar Sydney. Het toesteltype wordt incidenteel ingezet op de retourvlucht naar Sydney, als ‘staartstuk’ van de verbinding QF9/QF10 Londen – Perth – Melbourne. De route tussen Melbourne en Sydney geldt als de op een na drukste ter wereld, na Jeju – Seoul. Voor een dergelijke korte vlucht is de Boeing 787, die bedoeld is voor lange vluchten als Perth – Londen, natuurlijk een comfortabel vliegtuig.

Opstelling
In de economyclass heeft de Dreamliner een 3-3-3 opstelling, zoals gebruikelijk is voor het vliegtuigtype. De economyclass heeft in totaal 19 rijen en er is plaats voor 166 passagiers. Qantas heeft de premium economyclass uitgerust met een 2-3-2 opstelling.

Stoel
De stoel bood ruim voldoende beenruimte door de pitch van 81 cm. Ook de breedte was met 43 cm prima. Deze maat is overigens vrij gebruikelijk voor economyclass. Het zit- en rugvlak van de stoel voelde comfortabel aan en de recline van zes graden was acceptabel. De hoofdsteun was in de gewenste positie te buigen en bood behoorlijk wat vering. Hiermee biedt de stoel voor lange vluchten een bovengemiddeld comfort voor de economyclass.

Apparatuur kon worden opgeladen via USB en stopcontact. Het ontbreken van wifi is wel een minpunt, zeker voor de lange vluchten.

Crew
Het cabinepersoneel was gastvrij en vriendelijk. Ondanks de drukte die het personeel had doordat het zo’n korte vlucht was, kwam men niet gehaast over en was er toch ruimte voor persoonlijke aandacht.

Catering
Qantas serveert op vroege vluchten ontbijt. In dit geval bestond het ontbijt uit cornflakes met melk en een mueslireep. Het ontbijt smaakte goed, maar was voor de meesten waarschijnlijk wel wat te klein om als volwaardig ontbijt te beschouwen. Verder werd koffie, thee en fris geserveerd. Alcoholische dranken zijn op ochtendvluchten niet beschikbaar.

Het ontbijtpakketje.

Aankondigingen
Gedurende de vlucht werd twee keer door de purser en een keer door de gezagvoerder een update gegeven over de vlucht. De aankondigingen waren af en toe door wat ‘ruis’ niet goed te verstaan. Verder bood de IFE ook informatie, die zeker op de lange vluchten en voor transferpassagiers handig kan zijn.

In-flight entertainment
Iedere passagier beschikt over een mooi groot IFE-scherm, met beeld in HD-kwaliteit. Op de korte vlucht waren niet alle functies beschikbaar, maar het entertainment-aanbod zag er aardig uitgebreid uit. Ook de vluchtanimaties zagen er mooi uit, al was het aantal functies wat beperkt.

Het IFE-systeem ziet er strak en overzichtelijk uit.

Conclusie
Qantas biedt een goed product door een Boeing 787 in te zetten op deze korte route. Het is te merken dat het vliegtuig niet bedoeld is voor dergelijke vluchten door de bovengemiddeld comfortabele stoel en pitch. Iets wat op vluchten van zeventien uur overigens wel verwacht mag worden. Het ontbijt was een prettige toevoeging en het personeel was gastvrij. De faciliteiten aan boord van het nieuwe vliegtuig waren van goede kwaliteit.

Tags

Henk Koopmans

Senior editor. Henk studeert Transportation Engineering aan de Universiteit Twente en is met name geïnteresseerd in airport operations. Henk hoopt in de toekomst mee te kunnen werken aan het ontwerp van luchthavens over de hele wereld.

Gerelateerde artikelen

Back to top button