fbpx
Naast het nieuwsProfessionalVliegvelden

NLR voert waterproeven uit op Twente Airport

Op 6 en 7 juni voerde het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum waterproeven uit op Twente Airport. De tests werden uitgevoerd met de PH-LAB, een Cessna 550 Citation II, in opdracht van de Europese Commissie. Redacteur Remco de Wit van Up in the Sky sprak kort met NLR-projectleider Gerard van Es op een erg warm Twente Airport.

Europees
De remproeven werden uitgevoerd in het kader van het Europese programma Future Sky Safety. Doel van het programma is het verminderen van een bepaald soort ongevallen, veroorzaakt door het van de baan raken van een vliegtuig. Wereldwijd gebeurt dat wekelijks en een van de oorzaken is water dat zich op de starbaan bevindt. Gerard legt uit: ‘Met onze proeven doen we kennis op van het remmen op een natte startbaan. We gebruiken daarvoor ons testvliegtuig met een modern remsysteem en moderne banden, vergelijkbaar met die van een Boeing of Airbus. De PH-LAB zit vol met gevoelige sensoren. Uiteindelijk moet op basis van de onderzoeksresultaten de regelgeving verbeterd worden’. Het Europese programma loopt ook volgend jaar nog door, maar het is nog niet bekend of er dan weer waterproeven worden uitgevoerd.

©Up in the Sky/Remco de Wit
©Up in the Sky/Remco de Wit
©Up in the Sky/Remco de Wit

Vertrouwd
Het NLR is inmiddels vertrouwd met Twente Airport als testlocatie, want ook vorig jaar zijn er watertests uitgevoerd met de PH-LAB en een Airbus A400, een vrij nieuw militair transporttoestel. ‘Vorig jaar deden we proeven met zo’n 15-16 mm water op de startbaan. Dit jaar doen we het met de helft. Er worden zo’n 12-14 runs door de waterbak uitgevoerd, geremd en ongeremd, met een snelheid van 50-100 knopen’, aldus Gerard. Het water bleef op de startbaan liggen omdat er een grote rubberen band op aangebracht werd. Het water was afkomstig uit het Twentekanaal. Loonbedrijf Meilof uit Smilde heeft het water met een pompinstallatie opgezogen en vervoerd in twee grote vrachtauto’s. Voor een dag testen was 76.000 liter water nodig.

©Up in the Sky/Remco de Wit
©Up in the Sky/Remco de Wit

✈️ Ontvang 20.000 Flying Blue Miles met een American Express kaart

Vraag een American Express Gold creditcard aan en ontvang daarbij tijdelijk 20.000 Flying Blue miles. Ter illustratie: een KLM-vlucht Amsterdam-Berlijn begint momenteel al vanaf 4.500 miles, exclusief belastingen. Lees de voorwaarden alvorens de kaart aan te vragen.

Remco de Wit

Redacteur / fotograaf. Remco is jurist, communicatie-adviseur en luchtvaartfotograaf. Hij volgt de ontwikkelingen in de luchtvaart op de voet en legt ze graag op foto vast. Bovendien levert Remco ook tekst-bijdragen voor Up in the Sky.

Gerelateerde artikelen

Back to top button