fbpx
Historische LuchtvaartLiefhebberMilitairNieuws

Vliegende F-104 Starfighter komt mogelijk naar Leeuwarden

Sinds september 2016 vliegt er weer een F-104 Starfighter in Europa. Deze maand was het iconische vliegtuig voor het eerst sinds lange tijd vliegend te zien, op vliegshows in Noorwegen en Denemarken. De hoop is dat dit toestel ook naar Leeuwarden komt, om het 75-jarig jubileum van 322 squadron luister bij te zetten.

Incidenteel
De Noorse stichting die het toestel in eigendom heeft, maakt sinds anderhalf jaar incidenteel vluchten met het vliegtuig vanaf de vliegbasis Bodø in Noord-Noorwegen. Afgelopen weekend nam de Starfighter deel aan de vliegshow op de Deense vliegbasis Aalborg. De Noorse Starfighter is een tweezits CF-104D, gebouwd door Canadair in Canada. Het toestel vloog van 1973 tot 1983 bij de Noorse luchtmacht. De Starfighter, met staartnummer 637, kreeg in 2013 de civiele registratie LN-STF.

RAF
322 squadron werd in 1943 opgericht en maakte tijdens de Tweede Wereldoorlog als 322 (Dutch) Squadron RAF deel uit van de Royal Air Force. Van 1964 tot 1979 vloog het squadron met de F-104G Starfighter. Op donderdag 14 juni viert 322 squadron op de vliegbasis Leeuwarden het jubileum, onder meer met een reünie voor oud-squadronleden. De Noorse Starfighter wordt op maandagmiddag 11 juni verwacht.

Bestel het 192-pagina dikke Schiphol.jpg fotoboek!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en bestel het Schiphol.jpg fotoboek voor €25,- inclusief verzending, ⭐⭐⭐⭐⭐ op Bol.com (4.7 uit 5).

Bestel hier! Voor 15:00 besteld = de volgende dag bezorgd.

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button