AirlinesOverig nieuwsProfessional

‘Luchtvaart moet begin maken met post-Brexit gesprekken’

De Britse en Europese luchtvaartautoriteiten EASA en CAA zouden op korte termijn al gesprekken moeten voeren over het post-Brexit tijdperk. Dat bepleiten twee beroepsorganisaties in een brief aan de Brexit-onderhandelaar van de EU.

Scenario’s
De luchtvaart is een van de sectoren die het meest ‘te vrezen’ heeft van de Brexit. Gesprekken over de uitkomsten van de mogelijke Brexit-scenario’s voor de luchtvaart zouden daarom nu al gevoerd moeten worden, nog voordat de politieke onderhandelingen zijn afgerond.

Planning
Daarvoor pleiten de General Aviation Manufacturers Association (GAMA) en de ADS Groep in een brief aan EU-onderhandelaar voor de Brexit, Michel Barnier. Zo meldt Reuters. De Brexit staat gepland voor maart volgend jaar. GAMA en ADS ‘eisen’ in hun brief dat de toezichthouders aan beide zijden van het Kanaal een begin kunnen maken met discussies over de technische planning.

Sectoren
Die gesprekken zouden gescheiden moeten worden van de politieke agenda. Ambtenaren van het Europese vasteland en Groot-Brittannië onderhandelen achter de schermen al wel over hoe diverse sectoren, waaronder de luchtvaart, zaken kunnen blijven doen nadat Groot-Brittannië uit de Europese Unie stapt.

EASA
De ondertekenaars van de brief vinden dat EASA en de CAA nu ook in gesprek moeten gaan om daar concrete invulling aan te geven. “De Europese luchtvaartsector kan zich geen onbedoelde veroorloven die voortkomen uit juridische onzekerheden”, stellen zij. Groot-Brittannië heeft al eerder aangegeven deel te willen blijven uitmaken van EASA.

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button