Historische luchtvaartLiefhebberMilitairNieuws

Noorse Starfighter geland op Leeuwarden | Video

Vliegbasis Leeuwarden had maandag bezoek van een bijzonder toestel: een civiele CF-104D Starfighter uit Noorwegen. Dit vliegtuigtype roept bij veel mensen nostalgische gevoelens op, reden waarom een groot aantal belangstellenden naar Leeuwarden kwam om het toestel te kunnen zien landen.

Canadair
Dertien jaar geleden verwierf een Noorse stichting deze tweezits Starfighter. Het toestel is gebouwd door Canadair in Canada en vloog van 1973 tot 1983 bij de Noorse luchtmacht. De Starfighter, met staartnummer 637, kreeg in 2013 de civiele registratie LN-STF. Het toestel maakte al enkele jaren taxi-runs met naverbrander, voordat het in september 2016 de eerste vlucht na 33 jaar maakte.

Vliegshows
De afgelopen anderhalf jaar heeft het toestel door verschillende problemen slechts een enkele vlucht kunnen maken. Het afgelopen weekend was het toestel voor het eerst te zien voor het grote publiek, tijdens vliegshows in Sola (Noorwegen) en Aalborg (Denemarken).

J79
In de jaren zestig en zeventig was de Starfighter een alomtegenwoordig type straaljager, zoals de F-16 dat nu is. Veel Europese luchtmachten vlogen met de F-104. De J79 straalmotor zorgde bij de Starfighter voor een kenmerkende rookpluim (als de naverbrander niet was ingeschakeld) en een typisch ‘huilend’ motorgeluid bij bepaalde toerentallen.

Leeuwarden
Vrij onverwacht is de Starfighter van Aalborg nu naar Nederland gekomen, voor het 75-jarig jubileum van 322 squadron op de vliegbasis Leeuwarden. 322 squadron werd in 1943 opgericht en maakte tijdens de Tweede Wereldoorlog als 322 (Dutch) Squadron RAF deel uit van de Royal Air Force. Van 1964 tot 1979 vloog het squadron met de F-104G Starfighter. Donderdag 14 juni viert 322 squadron op de vliegbasis Leeuwarden het jubileum, dat alleen toegankelijk zal zijn voor genodigden. Een Belgische F-16 en het Nederlandse Fokker Four team zal vliegen op deze dag.

Bevrijdingsactie
De Koninklijke Luchtmacht heeft tussen 1962 en 1984 in totaal 138 Starfighters in gebruik gehad. Het toestel verwierf enige bekendheid, toen het in 1977 werd ingezet bij de bevrijdingsactie van een gekaapte trein bij De Punt. De Starfighters zorgden met het lawaai van de naverbranders voor afleiding van de treinkapers.

Tags

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button