fbpx
LiefhebberMilitairNieuws

Amerikaans helikoptertransport via Rotterdam en Eindhoven

Deze maand zal via de Rotterdamse haven en Eindhoven Airport een groot aantal helikopters vanuit Amerika naar Europa worden getransporteerd. De 4th Combat Aviation Brigade, onderdeel van de 4th Infantry Division (US Army), brengt per transportschip ongeveer 60 UH-60 Blackhawk en CH-47 Chinook helikopters naar Rotterdam. Dit maakt het Ministerie van Defensie bekend in een persbericht.

Troepenverplaatsing
Vanaf de thuisbasis in Fort Carson (Colorado) zal een deel van de 4th Combat Aviation Brigade tijdelijk in Europa worden gestationeerd. Deze troepenverplaatsing is in het kader van operatie ‘Atlantic Resolve’. Dit is de naam voor de versterkte Amerikaanse militaire aanwezigheid in Europa sinds 2015. Sinds de gespannen politieke situatie zijn er meer Amerikaanse militairen aanwezig in (Oost-)Europa voor de collectieve verdedigingstaak van de NAVO.

Fuelstop
Naar verwachting zal het schip over ongeveer een week aankomen in de Rotterdamse haven. Na ontscheping zullen de helikopters naar Eindhoven vliegen voor een fuelstop, om daarna door te vliegen naar hun eindbestemming. Het overige materieel, waaronder meer dan 1000 legervoertuigen, zal over de weg worden getransporteerd.

Terugkeer
Het is niet voor het eerst dat Nederland ‘Host Nation Support’ verleent bij een grootschalige troepenverplaatsing van het Amerikaanse leger. Oktober vorig jaar vond een vergelijkbaar transport plaats, maar dan de andere kant op. Toen kwamen onder meer Amerikaanse helikopters via Eindhoven naar Rotterdam, om te worden verscheept voor terugkeer naar de Verenigde Staten.

Bestel nu een uniek custom made raampaneel!

Dit unieke raampaneel uit een Boeing 737-BBJ kun je naar eigen smaak laten bewerken.

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button