NieuwsProfessionalVeiligheid

Veiligheid luchtruim Europa wordt opgeschroefd

Het European Aviation Safety Agency krijgt meer bevoegdheden zodat het Europees luchtruim veiliger gemaakt kan worden. Het Europees Parlement stemde dinsdag met 558 tegen 71 in met wetgeving hierover.

MH17
Het Europees agentschap gaat alle luchtvaartmaatschappijen in de EU-lidstaten adviseren over vliegen over een conflictgebied. Dat gebeurt nu nog op nationaal niveau. “Rampen als die met vlucht MH17 kunnen hiermee mogelijk worden voorkomen”, zegt Europarlementariër Matthijs van Miltenburg (D66) tegen het ANP.

Gevaarlijk
Volgens de nieuwe regels moeten inlichtingendiensten hun informatie gaan delen met EASA. “Alle Europese maatschappijen moeten beschikken over dezelfde informatie en zo nodig teruggefloten kunnen worden als ze toch voor een gevaarlijke vliegroute kiezen”, aldus Van Miltenburg.

Zwarte doos
Ook wil het Parlement dat er standaarden komen voor het downloaden van real time data uit vluchtrecorders, zodat het onderzoek al kan beginnen voordat de zwarte doos is gevonden.

Drones
Voor het gebruiken van drones zijn ook nieuwe Europese regels opgesteld, die voorheen verschilden per land. Eigenaren van drones moeten geregistreerd worden en de toestellen krijgen een chip, zodat het bij een ongeluk gelijk duidelijk is wie de dader is. Er komen ook regels voor vlieghoogtes en het EP wil dat nieuwe drones zo worden ontworpen dat het geluid en de luchtvervuiling geminimaliseerd worden.

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button