Historische luchtvaartLiefhebberNaast het nieuws

Eerste in Nederland geregistreerde Bu-131 na 85 jaar

Bijna 85 jaar na de eerste vlucht van de Bȕcker Bu-131 Jungmann is er deze week voor het eerst een vliegtuig van dit type in Nederland geregistreerd. De Bu-131 met registratie PH-MSV werd na zijn reparatie bij ATN Aircraft Division in Hoogeveen voorzien van een Nederlandse registratie door Aircraft Maintenance Netherlands (AMN) op vliegveld Teuge.

Eerste
In een persbericht zegt AMN dat er nooit eerder een origineel vliegtuig, waarvan het prototype bijna 85 jaar eerder al vloog, ingeschreven staat in het Nederlands luchtvaartregister. Tot aan nu was dat alleen het geval bij replica’s.

Nederland
Toch hebben er sinds de eerste vlucht van de Duitse Bȕcker Jungmann op 27 april 1934 al heel wat Jungmann´s in Nederlandse dienst gevlogen. Bij het Nederlandse leger vloog er vόόr de Tweede Wereldoorlog één, en bij het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger vijf. Ook vlogen er voor de oorlog zes civiele exemplaren met civiele Nederlands-Indische PK-registraties.

Ongeluk
Sinds de Tweede Wereldoorlog hebben er bijna tien civiele Bȕcker Jungmann´s voor Nederlandse eigenaren gevlogen, maar men is nooit eerder in geslaagd om deze een Nederlandse PH-identiteit te geven. Dat is nu voor het eerst gelukt met de PH-MSV; een Spaanse Jungmann die in 2015 als G-BUOR een ongelukje kreeg op Texel Airport en vervolgens op Hoogeveen werd gerepareerd.

Help Up de crisis door!

en word vriend

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Wie wil er nou geen vriend van ons worden?

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer
Back to top button
Close
Close