Flight ReportNaast het nieuwsVideo

Flight Report: AirAsia A320 | Video

Airline: Thai AirAsia FD614
Route: Bangkok Don Mueang – Siem Reap (45 min)
Plane: Airbus A320 (HS-ABX, 6 years old)
Seat: 2A (extra legroom economy)


Vertraging
Een kwartier na de geplande vertrektijd begint het instappen. Vertragingen zijn erg gebruikelijk bij AirAsia omdat de airline tot wel 5 rotaties per dag plant voor een toestel. Een vertraging tijdens de eerste vlucht heeft gevolgen voor 9 andere vluchten. Zo kwam deze vlucht (FD614) afgelopen week 6 van de 7 keer met flinke vertraging aan.

Zones


Het instappen gaat in zones, allereerst mogen gasten aan boord die een ‘hot seat’ hebben: de stoelen op de eerste vijf rijen en bij de nooduitgangen. Die hebben iets meer beenruimte en er zitten minder mensen. Voor die upgrade betaalden we 11 euro. Dat is een flink bedrag voor nog geen uur vliegen, maar de gewone stoelen staan erg dicht op elkaar.

Reclame
Het toestel is beplakt met reclame voor de keten van duty-free winkels in Thailand en dat zet de toon voor de cabine: een overdaad aan reclames op wanden, tafeltjes en bagagevakken begroet de passagiers. Op de vloer liggen veel kruimels, dit toestel is al even niet schoongemaakt. Op ooghoogte, in de stoelleuningen, staan een menukaart, duty-free reclamefolder en twee inflight-magazines die uitpuilen van de advertenties. Op werkelijk alle manieren probeert AirAsia bij te snabbelen.Na een snelle veiligheidsinstructie, stijgen we op. Opvallend is dat tijdens taxiën, opstijgen en landen er geen elektronische apparaten gebruikt mogen worden, ook niet in vliegtuigmodus.

Maaltijd


Zodra het lampje stoelriemen uit is, komt de bemanning door de cabine om vooraf bestelde maaltijden uit te delen. Bestel je van tevoren een warme maaltijd, dan bespaar je daar iets mee: wij betaalden 100 baht (€2,50) in plaats van 190 baht (€5) voor een warme maaltijd met flesje water. Maaltijden worden in aluminium bakjes zonder dienblad uitgedeeld – zo heet dat je er zonder problemen je vingers aan brandt. Volgens het etiket is onze maaltijd 2 dagen eerder bereid. Het eten is niet uitgesproken smakelijk. Hoewel de prijs van de maaltijd erg scherp is, zouden we voor een volgende vlucht geen maaltijd meer bestellen. Al na een half uur in de lucht, zetten we de daling al in. Het lampje stoelen vliegt aan en de bemanning rent door het gangpad om afval op te halen. 
Conclusie
Alle reclame-uitingen geven de airline een low-cost uitstraling. Toch betaalden we voor de enkele reis, inclusief stoelreservering en maaltijd, ruim 65 euro. Dat bedrag scheelt maar weinig met wat Bangkok Airways of Thai Smile rekenen voor deze route. In dit geval was vooral de vluchttijd doorslaggevend voor ons, maar je bent dus niet zonder meer voordelig voordelig uit bij AirAsia – terwijl de airline wel een budget product aanbiedt.

Help Up de crisis door!

en word vriend

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Wie wil er nou geen vriend van ons worden?

Tags

Daan Vermeer

Redacteur / fotograaf. Daan vliegt sinds 2008, met camera, naar alle uithoeken van de wereld om daar reisreportages te maken. Zijn werk kom je behalve op Up in the Sky onder andere tegen in National Geographic Traveler, het FD en Zin.

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close