Bedrijven uitgelichtNieuws

Piloot worden bij AIS Flight Academy | Interview

Anne Klein-Haneveld komt niet uit een vliegersfamilie. Toch stond haar hele leven al vast dat ze piloot wilde worden. “Door de hoge kosten van een vliegopleiding was dat echter nog niet zo makkelijk.” Bij AIS Flight Academy vond ze haar plek.

Up in the Sky sprak met Klein-Haneveld, oud-student van de AIS Flight Academy, over haar vliegopleiding en haar baan bij Ryanair. Anne Klein-Haneveld is 23 jaar en komt uit Eibergen. Na de HAVO is zij gestart bij de AIS Flight Academy.

Klein-Haneveld: “Bij AIS kreeg ik van Arend en Martin [van der Meer, de directie van AIS, red.] de kans om meer te betekenen voor AIS: ik gaf rondleidingen tijdens open dagen, ik mocht helpen met de simulator en toen ik mijn eigen theorie goed had afgerond, heb ik mijn instructie bevoegdheid voor een aantal theorievakken behaald. Daarna verzorgde ik dus als student al theorievakken voor jongerejaars.”

Fotovluchten
Na haar opleiding heeft Klein-Haneveld eerst twee maanden fulltime als instructeur gewerkt op de vliegschool. Daarna kwam haar eerste echte vliegende baan: ze werd piloot bij Slagboom en Peeters Luchtfotografie. Klein-Haneveld: “ik heb ruim een jaar gevlogen voor Slagboom en Peeters in een tweemotorig vliegtuig. Dat was een waanzinnige ervaring. Voor hen ben ik door heel Europa gevlogen om foto’s te maken vanuit de lucht. Die werden vervolgens gebruikt om onder andere kaarten van te maken.”

Ryanair
Daarna kwam de volgende stap: First Officer bij Ryanair. Klein-Haneveld is gestationeerd op Eindhoven van waaruit ze vluchten door Europa uitvoert. Bij Ryanair startte ze in Dublin waar ze ook haar typerating voor de 737 heeft gehad. Een typerating is een brevet om op een specifiek vliegtuig type te mogen vliegen.

Klein-Haneveld: “De base training kreeg ik in East Midlands en de line training in Dublin. Daarna moest ik een voorkeur aangeven voor een base om gestationeerd te worden. Dat werd Eindhoven! Ik dacht: ik probeer het gewoon. Daar heb ik wel geluk mee gehad, andere Nederlandse piloten vliegen vaak vanuit bijvoorbeeld Spanje en Italië. Ook leuk natuurlijk, maar nu kan ik in Nederland wonen.”

Captain
De volgende stap is ook al duidelijk: Klein-Haneveld wil graag doorgroeien naar de functie van Captain bij Ryanair. Klein-Haneveld: “de maatschappij bevalt mij heel erg goed. De 737 is een fantastisch vliegtuig waar ik veel plezier aan beleef. Verder houd ik van short haul vliegen: kortere vluchten en dus veel starts en landingen. Dat is wat ik zo gaaf vind aan vliegen.”

AIS
“Ik kom nog steeds regelmatig even langs bij AIS. Ik hoop dat het vliegveld binnenkort open gaat voor lijnvluchten. Het lijkt mij namelijk geweldig om een keer met een 737 te landen op Lelystad Airport.”

De vliegopleiding
De AIS Flight Academy is gevestigd op het vliegveld van Lelystad. Je start met de ATPL (A) theorie opleiding. Dit zijn 14 luchtvaart gerelateerde vakken en eenmaal afgerond wordt er een begin gemaakt met de praktijk opleiding. Je start met een eenmotorig vliegtuig, De Socata TB 9, TB 10, TB 20, vervolgens ga je over naar een tweemotorig vliegtuig, de Cessna Crusader 303. Het laatste traject is de MCC. Hier leer je op een volledig gecertificeerde Flight Simulator hoe het opereren in een cockpit verband in zijn werk gaat.

Opleiding/arbeidscontract
Sinds vorig jaar biedt AIS Flight Academy een opleiding/arbeidscontract aan. Studenten kunnen na het behalen van hun ATPL (A) theorie opleiding een opleiding/arbeidscontract aangaan (als ze alles tenminste in één keer gehaald hebben en het gemiddelde 85% of hoger is). Na afloop van de opleiding zijn ze dan zeker van een arbeidscontract bij AIS Airlines. AIS biedt ze hiermee de mogelijkheid uren en ervaring op te doen, waardoor ze makkelijker een baan kunnen vinden na afloop.

Dit artikel is mede tot stand gekomen door AIS Flight Academy

Tags

Bedrijven Uitgelicht

De rubriek Bedrijven Uitgelicht is sponsored content en biedt bedrijven de kans zich te presenteren. Ook in deze rubriek? Neem contact met ons op!

Gerelateerde artikelen