fbpx
AirlinesFrequente reizigersNaast het nieuwsNL NieuwsSchiphol Airport

Schiphol kent vijf type reizigers; welke bent u?

Schiphol komt na onderzoek tot de conclusie dat vijf type reizigers gebruikmaken van de luchthaven. Ten behoeve van een tender worden deze nader omschreven, welk type reiziger bent u?

Reizigerstypen
Het gaat om een tender voor de valet parking-diensten die de luchthaven aanbiedt. Maar het onderzoek waar de reizigerstypen uitrollen, is Schiphol breed uitgevoerd, aldus de luchthaven. “Elk van deze doelgroepen heeft zijn eigen behoeften en karakteristieken.”

Exclusiviteitsclaimers
Schiphol heeft de verschillende soorten reizigers ook namen gegeven. Zo onderscheidt de luchthaven de actieve plezierzoeker, tevreden sfeerproevers, zekerheidszoekers, exclusiviteitsclaimers en geslaagde functionelen. Voor wie zich niet direct herkent, volgt de duiding per categorie.

Alcohol
De actieve plezierzoeker –what’s in a name– struint graag rond op Schiphol en wil iets doen en beleven. “Het segment onderscheidt zich op het actieve vermaak en gezelligheid.” Ze maken gebruik van de winkels (alcohol, delicatessen, boeken / tijdschriften) en horeca (bar en fastfood). Op die punten kan volgens de doelgroep nog wel wat verbeterd worden.

Drukte
De naam van de volgende categorie is ook niet uit de lucht komen vallen. De tevreden sfeerproever, is de meest tevreden reiziger. “Men kijkt uit naar het vertrek van de luchthaven. Daar genieten ze van de internationale sfeer en de drukte, waarvoor ook alle tijd genomen wordt; de vakantie is immers al begonnen.” Deze groep is volgens Schiphol ‘wat passief’, ze vinden wachten niet erg en kopen vaker dan gemiddeld parfum.

Paspoortcontrole
Moderne faciliteiten, zoals self-service en mogelijkheden om te internetten, zijn aan deze reiziger minder besteed. Voor de zekerheidszoeker kan er juist niet genoeg informatie voorhanden zijn. Dat noemen ze ook als verbeterpunt voor de luchthaven. Deze groep vindt reizen via Schiphol spannend. “Ze zijn ruim van tevoren op de luchthaven en opgelucht als ze door de paspoortcontrole zijn.”

Gate
Ze zoeken eerst uit waar ze moeten zijn en gaan of ruim op tijd bij de gate staan of houden die nauwlettend in de gaten. Het liefst laten ze zich begeleiden. “Door familie, vrienden of Schipholmedewerkers.” De winkels en andere faciliteiten kunnen zo goed als achterwege blijven. “Het gebruik daarvan is minder dan gemiddeld.”

Businessclass
De exclusiviteitsclaimers willen met egards behandeld worden. “Met persoonlijke aandacht, een hoog niveau van service en comfort.” De veeleisende reiziger ziet zichzelf volgens Schiphol als een belangrijke klant en businessclass-reiziger. Deze groep ziet mogelijkheden tot verbetering in de procedures, loopafstanden, het horeca-aanbod en de vriendelijkheid van het personeel op de luchthaven.

Busstation
Last but not least herkent Schiphol de geslaagde functionelen onder de reizigers. Deze groep is uitgesproken in het reisgedrag en vindt dat alles efficiënt geregeld moet zijn, gericht op snelheid, met zakelijk karakter, zonder afleiding of vermaak. “Men ziet de luchthaven als busstation en het verblijf aldaar als een noodzakelijk kwaad. Men is er daarom liefst zo kort mogelijk.”

Zakenreizigers
Het mag geen verrassing heten dat deze groep reizigers helemaal geen boodschap heeft aan verwennerijen, sfeer, genieten of gezelligheid. “Binnen dit segment worden dan ook vaker mensen aangetroffen die niets kopen op Schiphol.” De doelgroep voor valet parking is volgens Schiphol een mix, want divers. “Van prijsbewuste gezinnen tot luxe- en status georiënteerde zakenreizigers.”

Parkeren
Bedrijven die kans willen maken in de tender, kunnen jaarlijks ongeveer 120.000 auto’s parkeren. Het contract heeft een looptijd van acht jaar, een bedrag wordt niet genoemd. “Service, accuraatheid, verantwoordelijkheid, innovatie en efficiency zijn essentieel.”

Bestel nu deze afscheidskalender van de KLM 747!

Nieuw in de webshop van Up: een afscheidskalender van de KLM Boeing 747. Exclusief verkrijgbaar bij Up in the Sky voor €17,95 inclusief gratis verzending. Voor €4 extra krijg je er een retro sleutelhanger bij!

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button