IndustrieLiefhebberNieuws

Amerikaanse Senaat blokkeert levering F-35 aan Turkije

De Amerikaanse Senaat heeft de levering van Lockheed-Martin F-35 toestellen aan Turkije voorlopig geblokkeerd. De relatie tussen Turkije en Amerika komt hiermee verder onder druk te staan, zo schrijft de Financial Times.

Overdracht
De Senaat stemde in met de ‘National Defense Authorization Act’, waarmee ook een wet van kracht werd die de levering van F-35’s aan Turkije tegenhoudt. Het Amerikaanse lagerhuis (House of Representatives) moet nog wel  instemmen met deze wet. Over enkele dagen zou de eerste F-35 ceremonieel worden overgedragen aan de Turkse luchtmacht. Lockheed-Martin gaat nog steeds van uit dat deze overdracht doorgang kan vinden. Turkije heeft totaal 100 F-35’s besteld bij Lockheed-Martin.

Raketsysteem
Eén van de belangrijkste redenen voor de interventie door de Senaat is de geplande aankoop door Turkije van Russische S-400 luchtdoelraketten. Het raketsysteem zou informatie kunnen verzamelen over de geheime technologie van de F-35. Amerika wil niet dat deze informatie in Russische handen komt.

Ontstemd
Volgens de Turkse krant Hürriyet was de Turkse minister-president Binali Yıldırım zeer ontstemd op het Amerikaanse besluit. “De beslissing is een ongelukkige ontwikkeling.” zei Yıldırım. “Turkije is niet zonder alternatieven. Dergelijke pogingen zijn betreurenswaardig en druisen in tegen de ziel van een strategisch partnerschap.”

Tags

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button