fbpx
Editors choiceNieuwsNL NieuwsProfessionalVliegvelden

LVNL is trots op haar openhartoperatie | Video

Over minder dan een jaar heeft de Luchtverkeersleiding (LVNL) de verkeerstoren op Schiphol van binnen grootschalig vernieuwd en gemoderniseerd. Bijna alles wat nu in de koepel van de toren staat wordt vervangen door nieuwe apparatuur.

Open hart
“Het is net een openhartoperatie”, zegt de ceo van LVNL, Michiel van Dorst. Schiphol moet gewoon open blijven terwijl LNVL de verbouwing uitvoert. “Daarom gebeurt de verbouwing ‘s nachts. Het is een ontzettend uitdagende gebeurtenis.”

Nood
LVNL wil dat de impact zo min mogelijk is. Er wordt verbouwd tussen 23:00 uur en 06:30 uur. De verkeersleiders nemen dan plaats in de oude verkeerstoren. Projectmanager Roy Jansen legt uit dat dit is omdat de verbouwing dan strikt gescheiden is van de luchtverkeersleiding. De oude toren staat altijd al standby om, in geval van nood, de verkeersleiders te huisvesten.

Ceo Michiel van Dorst voor de mock-uptoren

Broodje toren
Om dit proces tot in de details voor de bereiden heeft LVNL de koepel waar de verkeersleider zitten nagebouwd in het atrium van het hoofdkantoor op Schiphol-Oost. De mock-up is op ware grootte. Vol trots vertellen de mensen van LVNL over het project. “Het is gebouwd om de hele operatie in te oefenen. Het zorgt tegelijk voor enorme verbondenheid van iedereen die bij ons werkt”, zegt iemand. Het is duidelijk te zien op de persconferentie. Bij iedereen die erover vertelt verschijnt een glimlach op het gezicht. Tijdens de lunch was er zelfs een ‘Broodje Toren’, een sandwich in de vorm van de 101 meter hoge verkeerstoren.

De toren in de huidige opstelling ©Ewout Pahud de Mortanges

Posities
De toren is geopend in 1991. Toen waren er 230.000 bewegingen op Schiphol. Vanaf januari worden de werkplekken vervangen. Er zijn er nu negen van deze werkplekken, consoles in LVNL termen, één meer dan ten tijde van de opening. Er wordt vanaf januari steeds één console verwijderd en daar komen dan één of twee nieuwe werkplekken voor terug. Deze worden direct daarna gebruikt. In mei zijn alle huidige negen plekken vervangen door elf nieuwe in de buitenste ring. Daarna zal een nieuwe binnenring worden geplaatst met nog eens vier plekken.

Swipen
Momenteel maken de verkeersleiders nog gebruik van fysieke flight strips. Dit zijn papieren printjes die in een metalen boxje wordt gedaan. Elke box stelt één vliegtuig voor. De strips worden van verkeersleider naar verkeersleider gegeven. “Hiermee wordt de coördinatie tussen verkeersleiders vergemakkelijkt”, aldus Van Dorst. “Ook kunnen extra veiligheidssystemen worden ingebouwd.”

De huidige flight strips ©Ewout Pahud de Mortanges

Go-Around
Jansen geeft een go-around als voorbeeld. “Nu ziet een verkeersleider dit natuurlijk. Met het nieuwe systeem zien ze het niet alleen, maar kan er ook een geluid klinken.” Van Dorst: “Ook komt er meer rust in de toren. De huidige strips maken, omdat ze van metaal zijn, best veel geluid. De extra rust draagt ook bij aan de veiligheid.” Zodra de buitenste ring gereed is, wordt het systeem van electronic flight strips in gebruik genomen.

Samen
Met de vijftien werkplekken is LVNL klaar voor de toekomst. Als het aantal vliegbewegingen wordt uitgebreid dan is dat voor de verkeersleiders geen probleem. “Zo zorgen we dat we samen luchtvaart mogelijk maken”, sluit de ceo af.

LVNL – Animatie Toren 2.0 from Luchtverkeersleiding Nederland on Vimeo.

Bestel nu het boek Love is in the Air!

Hoe een vlucht mensen met elkaar verbindt, geschreven door Renske Dragt.

Joeri van Ormondt

Oprichter. Joeri heeft samen met Sander in 2013 Up in the Sky opgericht. Tot medio 2020 was hij eigenaar. Nu is hij gastredacteur. Daarnaast is hij logopedist-stottertherapeut bij De Stotterpraktijk.

Gerelateerde artikelen

Back to top button