LiefhebberMilitairNieuws

Amerikaanse luchtmacht krijgt eerste KC-46 in oktober

Boeing en de Amerikaanse luchtmacht zijn eerder deze week overeengekomen dat de eerste operationele KC-46 in oktober zal worden geleverd. Tussen oktober 2018 en april 2019 zullen nog eens zeventien KC-46 tankers volgen, zo schrijft onder meer DefenseNews.

Onderhandelingen
Aan het nieuwe afleverschema zijn lange onderhandelingen vooraf gegaan. Het lijkt een compromis tussen wat Boeing voor ogen had en het voorstel van de USAF. Boeing was altijd aanzienlijk optimistischer wat betreft het schema, dat de afgelopen jaren geplaagd werd door vertragingen. De Amerikaanse luchtmacht zal geen toestel in ontvangst willen nemen dat niet naar wens is.

Gebreken
Lang niet alle problemen van de KC-46 zijn opgelost. Op dit moment zijn er drie ‘Categorie-1 gebreken’, de naam voor technische problemen waar nog geen oplossing voor is gevonden. Twee van de drie gebreken hebben te maken met het ‘Remote Vision System’, het 3D-systeem waarmee de boomoperator op afstand de bijtankbuis en het ontvangende toestel ziet. In bepaalde lichtomstandigheden heeft de boomoperator niet goed zicht op het vliegtuig dat wordt bijgetankt. Daardoor kan het gebeuren dat de bijtankbuis ongemerkt over het ontvangende vliegtuig schraapt – en dat is juist het tweede gebrek: dat dit schrapen ongemerkt gebeurt.

Opgelost
Volgens Boeing kunnen deze twee gebreken worden opgelost met een verbetering van de software van het camerasysteem. Hiermee zou het 3D-beeld van de boomoperator scherper worden en zou het probleem zijn opgelost. Of voor de USAF het probleem hiermee ook naar tevredenheid is opgelost, is nog afwachten. Als het zichtprobleem niet is verholpen, zal de luchtmacht in oktober het eerste toestel niet willen ontvangen, zo verwacht Boeing.

 

Tags

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button