LiefhebberMilitairNaast het nieuwsVeiligheid

Nederland helpt met militaire verplaatsing VS | Foto’s

Het grootste gedeelte van een Amerikaanse luchtvloot die donderdag op Vliegbasis Eindhoven landde, vertrok vrijdagochtend naar eindbestemming Duitsland.

Eindbestemming
Vanuit de Rotterdamse haven vlogen de 29 helikopters vanaf donderdagmiddag in verschillende groepen naar Eindhoven. De laatste toestellen kwamen daar rond tien uur ‘s avonds aan. Vier stuks gingen zonder tussenlanding rechtstreeks door naar Duitsland.

Verplaatsing
Nederland levert deze weken host nation support aan de Verenigde Staten: het helpen van een bevriend land bij een – in dit geval – militaire verplaatsingsoperatie. Dat gebeurt op verzoek van de Verenigde Staten. Die verplaatsen een helikopterbrigade van de landmacht vanuit Colorado naar Duitsland. Ongeveer 300 man personeel arriveerde vorige week al op Schiphol. Afgelopen woensdag meerde het Amerikaanse transportschip Endurance aan in het Botlekgebied met aan boord 61 helikopters en ongeveer 1.100 voertuigen en containers van de 4th Combat Aviation Brigade (CAB).

Rotterdam, 21 juni 2018 –
Host Nation Support aan Amerikaanse landmachteenheid.
Deployment van een 60-tal helikopters, 1100 containers vanuit de VS via de Rotterdamse haven en vliegbasis Eindhoven naar Europa. – ©Ministerie van Defensie

Haven
Het havengebied is tijdelijk een militair object en werd vooraf gecontroleerd op explosieven. Ook bij binnenkomst van de Endurance zorgde de marine voor de beveiliging vanaf het water. Nu wordt het terrein dag en nacht bewaakt door militairen van de landmacht. De marechaussee levert er de militaire politiezorg. De luchtmacht bemant de locatie waar de helikopters opstijgen en levert brandstof en een blusvoertuig.

Rotterdam, 21 juni 2018 –
Host Nation Support aan Amerikaanse landmachteenheid.
Deployment van een 60-tal helikopters, 1100 containers vanuit de VS via de Rotterdamse haven en vliegbasis Eindhoven naar Europa.
De MAOT op het platform bij een Black Hawk helikopter. – ©Ministerie van Defensie

Vliegklaar
Na het ontladen maakt Amerikaans personeel de helikopters vliegklaar. Eindhoven is de zogenoemde intermediate staging base, waar de helikopters bijgetankt worden. Indien nodig kunnen de bemanningen op onder meer de naburige legerplaats Oirschot overnachten. Daar is een tijdelijk steunpunt opgezet.

Eindhoven, 21 juni 2018
Opbouwwerkzaamheden en samenwerking US en KLU militairen op Vliegbasis Eindhoven. – ©Ministerie van Defensie
Eindhoven, 21 juni 2018
Opbouwwerkzaamheden en samenwerking US en KLU militairen op Vliegbasis Eindhoven. – ©Ministerie van Defensie

Ondersteuning
Het is niet voor het eerst dat Nederland ‘Host Nation Support’ verleent bij een grootschalige troepenverplaatsing van het Amerikaanse leger. Oktober vorig jaar vond een vergelijkbaar transport plaats, maar dan de andere kant op. Toen kwamen onder meer Amerikaanse helikopters via Eindhoven naar Rotterdam, om te worden verscheept voor terugkeer naar de Verenigde Staten.

Veiligheid
4th CAB blijft 9 maanden in Europa. Niet alleen voor oefeningen in samenwerking met andere landen, maar ook in het licht van de verslechterde veiligheidssituatie in Europa. Daarom zijn er meer Amerikaanse militairen tijdelijk in Europa aanwezig voor de collectieve verdedigingstaak van de NAVO.

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen