fbpx
NieuwsNL NieuwsProfessionalSchiphol AirportVliegvelden

16,8 Miljoen reizigers via Nederlandse luchthavens

In het eerste kwartaal van dit jaar reisden 16,8 miljoen reizigers via de Nederlandse luchthavens. Dat zijn er bijna evenveel als het aantal inwoners van ons land. Op Zestienhoven en Maastricht daalde het aantal passagiers.

Rotterdam
Vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder, nam het aantal passagiers overall met 8,2 procent toe, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De grootste groei kwam voor rekening van de grootste luchthavens; Amsterdam Airport Schiphol en Eindhoven Airport. Op Rotterdam The Hague Airport daalde het aantal passagiers, met 6,9 procent. Op Maastricht zelfs met ruim 36 procent.

Schiphol
In de eerste drie maanden van het jaar reisden 15,2 passagiers via Schiphol. Dat zijn er 8,3 procent meer ten opzichte dat in de vergelijkbare periode een jaar eerder. Op Eindhoven was de groei met 11,6 procent nog groter. Het totaal aantal reizigers kwam op de tweede luchthaven van Nederland uit op 1,2 miljoen.

Intercontinentaal
“Het aantal passagiers op intercontinentale vluchten groeide op deze luchthaven het sterkst”, aldus het CBS. “Met ruim 48 procent. Het gaat hier echter slechts om 4,4 procent van alle reizigers.” Het verkeer binnen Europa groeide met 10,4 procent op Eindhoven.

Groningen
Van alle Nederlandse vliegvelden noteerde Groningen Airport Eelde relatief gezien de grootste groei. Het aantal passagiers op Eelde nam met 13,5 procent toe. Volgens het CBS komt de toename vooral voor rekening van de groei van het aantal passagiers dat met chartervluchten vliegt. Op het totaal aantal passagiers dat via Nederlandse luchthavens vloog, kwam 0,2 procent voor rekening van Groningen.

Maastricht
Ook de hoeveelheid vracht dat via de vliegvelden werd vervoerd, liet een toename zien in de eerste drie maanden van het jaar. Met 1,3 procent tot 442.000 ton. “Deze groei komt volledig op het conto van Maastricht Aachen Airport.” Daar was bijna sprake van een verdubbeling van het vrachtvolume. “Maastricht verwerkte voornamelijk meer vracht met intercontinentale herkomst of bestemming.”

Vracht
De verplaatsing van vrachtvluchten van Schiphol naar Maastricht is ook in de CBS-cijfers terug te zien. “Op Schiphol, waar 93 procent van alle vracht werd verwerkt, daalde de omvang van de overslag met ruim 2 procent.”

Lees UP een jaar lang advertentievrij voor €24!

Advertenties zijn helaas noodzakelijk om de redactie draaiende te houden. Advertentievrij UP lezen kan echter ook, voor €24 per jaar. Ja, ik steun UP en lees de site een jaar lang advertentievrij.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button