Historische luchtvaartMilitairNieuwsOpmerkelijkProfessional

Wrak Amerikaanse B-17 bommenwerper gevonden in Noordzee

Bij de aanleg van de hoogspanningskabelverbinding tussen Groot-Brittannië en het Europese vasteland is in de Noordzee het wrak gevonden van een Amerikaanse B-17 bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog, zo meldt VRTNWS.

Identificatie
Volgens de Belgische nieuwswebsite is de identificatie van de overblijfselen van het toestel volop bezig, maar zou al vergevorderd zijn. Ook zijn er nog menselijke resten in het wrak aanwezig.

Onderdeelnummers
De identificatie kan plaatsvinden omdat er op een verwrongen stuk plaatwerk specifieke onderdeelnummers vermeld staan. Ook zijn er een stuk van een aluminium vliegtuigvleugel en een zwaar onderdeel met een schoepenrad gevonden. De vondst kwam aan het licht toen er bodemonderzoek werd uitgevoerd langs het traject waar de kabel moet komen te liggen.

Geborgen
Aan de hand van de onderdeelnummers, onderzoek in historische documenten en contact met betrokken autoriteiten in de Verenigde Staten, blijkt dat het wrak afkomstig kan zijn van vier toestellen die nog vermist zijn en waarbij één of meer bemanningsleden vermist zijn. Als het duidelijk is om welk toestel het gaat wordt er gekeken of het toestel geborgen wordt.

B-17
De Boeing B-17 Flying Fortress was een vier-motorige bommenwerper met 9 tot 10 bemanningsleden. Op korteafstandsvluchten kon het toestel 3600 kilo aan bommen meenemen, voor langeafstandsvluchten lag dit gewicht op 2000 kilo. De B-17 kon meer dan 3.000 km afleggen op zeven km hoogte. De temperatuur in het toestel daalde tijdens dergelijke vluchten tot -50 °C.

Help Up de crisis door!

en word vriend

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Wie wil er nou geen vriend van ons worden?

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close

Geen advertenties?

Wil je liever geen advertenties? Dat kan als je vriend van Up wordt: https://www.upinthesky.nl/vriend-shop/