MilitairNieuwsProfessional

Zuid-Korea kiest Boeing P-8 als patrouillevliegtuig

Zuid-Korea heeft voor de P-8 Poseidon van de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing gekozen als nieuw maritiem patrouillevliegtuig, zo meldt Reuters.

Boeing
De deal voor het nieuwe patrouillevliegtuig voor Zuid-Korea zal Boeing zo’n 1,46 miljard euro opleveren. Waarschijnlijk gaat het om een bestelling van acht toestellen, die de zestien Lockheed P-3 Orion patrouillevliegtuigen van de Zuid-Koreaanse marine zullen gaan vervangen. Een woordvoerder van het Zuid-Koreaanse Defense Acquisition Program Administration (DAPA) zegt over de beslissing: “Het besluit werd genomen na een uitgebreid onderzoek van juridische aspecten, kosten, planning en prestaties.”

Airbus
Ook Saab en Airbus waren geïnteresseerd om een maritiem verkenningsvliegtuig aan de Zuid-Koreaanse marine te leveren. Zo droeg Saab het ‘Swordfish’-systeem aan als kandidaat (ingebouwd in een Bombardier Q400 turboprop of Global 6000 jet). Airbus stelde de maritieme patrouilleversie van de C295 voor (C295 MPA).

Boeing 737
De P-8A Poseidon van Boeing is een aangepaste versie van de 737-800 en kan een afstand van 2.222 kilometer overbruggen door de CFM56-motoren van CFM International met een topsnelheid van 908 kilometer per uur. Het toestel heeft een lengte van 39,47 meter, een vleugelspanwijdte van 37,64 meter en vanaf de grond gemeten een hoogte van 12,83 meter.

Nieuw-Zeeland
De P-8 is al in gebruik bij de US Navy en de Australische luchtmacht. De Royal Air Force en de Noorse luchtmacht hebben Poseidons besteld bij Boeing. Ook de Nieuw-Zeelandse luchtmacht zal waarschijnlijk de P-8 gaan krijgen. Dat laatste is nog niet officieel bevestigd, maar lokale media meldden dat de Nieuw-Zeelandse minister van Defensie dit plan ter goedkeuring gaat voorleggen aan het parlement. Het zou gaan om de aankoop van vier P-8 toestellen, ter vervanging van zes verouderde Lockheed P-3K Orions.

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close