Editors choiceNieuwsNL nieuwsProfessionalSchiphol Airport

Raad van State: terecht geen maatregelen tegen Schiphol

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft geoordeeld dat, net als in 2013, de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) terecht heeft afgezien om maatregelen te nemen tegen de luchthaven Schiphol vanwege geluidsoverlast, zo staat te lezen in de uitspraak.

Maatregelen
Een inwoner van Aalsmeer wilde dat de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) maatregelen zou opleggen aan Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL), omdat deze zich volgens hem niet hield aan handhaving van de afspraken over geluidshinder op Schiphol. Eerder dit jaar kreeg de inwoner zijn zin al niet bij de uitspraak van de rechtbank van Amsterdam. Nu blijkt dat ook de ILT correct gehandeld heeft.

Probleem
Het probleem volgens de omwonende was dat: “Schiphol weliswaar voldoet aan de huidige wettelijke grenzen voor geluid, maar zijn die grenzen tussen 2008 en 2014 ten onrechte een aantal keer verruimd na herberekeningen door de toenmalige minister van Verkeer en Waterstaat. Daardoor is het aantal woningen rond Schiphol dat tot een bepaald geluidsniveau mag worden belast, volgens haar ten onrechte verhoogd. De ILT had Schiphol moeten houden aan de regels uit 2004”, zo vindt de omwonende.

Uitspraak
De omwonende had daarop een alternatieve berekening aan de Afdeling bestuursrechtspraak voorgelegd, deze werd beoordeeld en de Afdeling bestuursrechtspraak kwam tot de conclusie dat de berekening van de omwonende geen “betrouwbaardere weergave” geeft van de milieueffecten, dan de door de minister gebruikte berekeningsmethode. Daarom oordeelt de Raad van State dat Schiphol voldoet aan de regels omtrent geluidshinder en de ILT terecht niet heeft opgetreden tegen Schiphol.

Help Up de crisis door!

en word vriend

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Wie wil er nou geen vriend van ons worden?

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close