LiefhebberMilitairNieuws

Lockheed heeft eerste F-35 aan Turkije overgedragen

Vorige week heeft Lockheed-Martin op haar locatie in Fort-Worth de eerste F-35 overgedragen aan Turkije. De ceremonie werd onder meer bijgewoond door de Turkse plaatsvervangend staatssecretaris voor defensie-industrie, schrijft FlightGlobal.

Ceremonie
Enkele dagen voorafgaand aan deze ‘roll-out ceremonie’ nam de Amerikaanse Senaat juist een wet aan, met daarin een clausule die levering van F-35’s aan Turkije tegenhoudt. Verschillende Amerikaanse parlementsleden en hoge ambtenaren op het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse zaken zijn ontevreden met de Turkse politieke koers ten opzichte van het buitenland. Deze zou in strijd zijn met Amerikaanse belangen. Het meest concrete voorbeeld hiervan is het Turkse voornemen om Russische S-400 luchtdoelraketten aan te schaffen. Amerika is bevreesd dat Rusland via dit raketsysteem achter geheime stealth-technologie van de F-35 kan komen.

Samenwerken
Een Turkse luchtmachtgeneraal benadrukte dat de F-35 voor de Turkse luchtmacht de slagkracht van het luchtwapen van de NAVO zal versterken. Generaal-majoor Reha Ufuk Er hoopte verder op een goede samenwerking tussen Turkije en de Verenigde Staten om de F-35 optimaal in te zetten. Voorlopig zal de eerste F-35 bestemd voor Turkije nog in Amerika blijven. Het toestel zal op de vliegbasis Luke (Arizona) gebruikt worden om Turkse piloten om te scholen op de F-35.

Word vriend van Up in the Sky!

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Tags

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close