fbpx
NieuwsNL NieuwsProfessionalSchiphol Airport

Preclearance Schiphol onzeker door moslim-inreisverbod VS

Of de preclearance op Schiphol voor passagiers die naar de Verenigde Staten reizen er zal komen is nog onzeker. De Amerikaanse president Donald Trump heeft van het Hooggerechtshof toestemming gekregen om het inreisverbod voor moslims in te stellen. Volgens Sjoerd Sjoerdsma van D66 zou de preclearance op Schiphol hiermee discriminerend zijn en “ingaan tegen de Nederlandse grondwet”, zo vertelt hij aan het AD.

Preclearance
Preclearance houdt in dat reizigers naar de Verenigde Staten op Schiphol al door de Amerikaanse grenscontrole gaan. Hierdoor hoeven ze op het vliegveld in Amerika geen uren te wachten voordat ze daar door de douane heen zijn. Voor Schiphol zou, als de preclearance toegestaan wordt, dat een versterking als internationale luchthaven betekenen ten opzichte van de concurrenten.

Inreisverbod
Maar nu het Amerikaanse Hooggerechtshof besloten heeft dat president Trump het inreisverbod voor moslims in kan stellen als hij denkt dat dat nodig is, worden de onderhandelingen tussen Nederland en de VS over het preclearance-onderwerp een stuk lastiger. Begin vorig jaar werden al onderhandelingen over dit onderwerp gevoerd, maar werden toen gestaakt.

Discriminerend
Premier Mark Rutte brengt maandag een bezoek aan Trump en zou daar opnieuw onderhandelen over de preclearance op Schiphol, maar hij wordt door D66 teruggefloten. Sjoerd Sjoerdsma van D66 vertelt tegen het AD dat “het inreisverbod discriminerend is en indruist tegen de kernwaarden van Nederland en de Nederlandse grondwet.” Sjoerdsma: “Uitvoering van de ‘muslim ban’ op Nederlandse bodem is te zot voor woorden. Ik verwacht nu van het kabinet dat het zich opnieuw bezint en geen onomkeerbare stappen neemt op dit terrein.”

Ierland
In Europa worden op twee vliegvelden in Ierland al wel gewerkt met perclearance. Zo kunnen reizigers die via Dublin en Shannon reizen al daar door de Amerikaanse grenscontrole.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button