ColumnGoofLiefhebberNaast het nieuws

Piloot worden? | Column Goof

Beste Bas,

ik begrijp je twijfel je om piloot te worden. Toch zou ik het doen. Het is een prachtig vak, al wordt er in de populaire pers vaak neerbuigend over gedaan. ‘Knopjesdrukkers’; je weet wat ik bedoel.

De markt zit te schreeuwen om vliegers. Nòg wel. Over vijf jaar kunnen we weer in een diepe crisis zitten. En bedenk wel: je hoeft niet je hele leven full time piloot te zijn! Maar als je nu in actie komt beheers je over twee jaar een ambacht dat je in staat stelt om in tien dagen per maand een inkomen te genereren waar al je leeftijdgenoten twintig dagen voor moeten werken. Die moeten dat bovendien doen in twintig stukkies van negen-tot-vijf, terwijl jij hetzelfde bedrag in twee-keer-drie dagen genereert.

Door hun baan zijn je leeftijdgenoten voor elke andere activiteit volledig geblokkeerd. Jij niet. Je bent in de unieke gelegenheid om de rest van de maand een andere droom na te jagen. Een IT-bedrijf opzetten. Geschiedenis studeren. Onderwaterfotograaf worden. Carbon racefietsen uit Taiwan importeren. Een whiskeybar openen. Of copywriter worden (leuke baan, die freelance ook nog met gemak een ton op jaarbasis kan genereren).

Maar het ambacht van piloot beheers je! Je hebt de zekerheid van een goed inkomen – pakweg drieduizend schoon – dat rondom de tiende van elke maand al verdiend & binnen is. Dat maakt het ondernemen ernaast óók nog eens stukken makkelijker…

Natuurlijk: je kunt niet onmiddellijk met freewheelen beginnen. Maar als je de eerste vijf jaar full time vliegt werk je je schuld voor een flink deel weg. Dan ben je begin dertig, en je begint het vliegen wel enigszins voor gezien te houden. Precies op tijd dus! Vervolgens kun je het in deeltijd gaan doen. Je hebt dan de juiste papieren, de ervaring èn de uren in je logboek die je hartstikke waardevol maken voor de airlines.

De enige kwestie is of je die gewiekste stewardess weet te ontwijken die je in no-time in een vrijstaand huis weet te manoeuvreren, en binnen acht jaar twee dochters schenkt (elk met een eigen paard) en na tien jaar een alimentatie van tweeduizend euro per maand. Dàn word je wel je hele leven full timer. De voorbeelden daarvan zie je de komende vijf jaar geregeld in de stoel links van je zitten.

See you op het vliegveld, Goof

 

 

Tags

Goof Bakker

Columnist. Goof is reclame-tekstschrijver en vlieger op de Cessna O-2A en de Yak-52. Hij geeft PlaneOwner uit en schrijft een column in Piloot & Vliegtuig. Goof schrijft ook voor diverse bladen, kranten (NRC / Volkskrant) en magazines.

Gerelateerde artikelen