fbpx
Editors choiceFrequente reizigersNieuwsNL NieuwsSchiphol Airport

Rutte komt met intentieverklaring preclearance Schiphol

Premier Mark Rutte, die op bezoek is bij de Amerikaanse president Donald Trump, legt daar een verklaring af waarin de intentie wordt uitgesproken om de onderhandelingen over preclearance op Schiphol op politiek niveau voort te zetten.

Paspoortcontrole
Dat zegt een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid (J&V) desgevraagd tegen Up in the Sky. Bij preclearance kunnen passagiers met bestemming VS op Schiphol al door de Amerikaanse paspoortcontrole gaan. Dat scheelt een hoop tijd aan de andere kant van de plas en geeft Schiphol zodoende een concurrentievoordeel.

Inreisverbod
Eerdere politieke onderhandelingen over preclearance werden opgeschort, toen Trump een inreisverbod voor moslims naar de VS instelde. Sindsdien ligt dat inreisverbod onder vuur en in het kielzog daarvan de preclearance. De ‘ambtelijke’ gesprekken erover zijn in de tussentijd wel doorgegaan. En daarbij is voortgang geboekt, zo meldde het ministerie vorige week.

Operationeel
“Zo is er inmiddels overeenstemming over het introduceren van een innovatief operationeel preclearance-proces voor de grens- en douanecontroles door CBP (Customs and Border Protection) officers op Schiphol voor reizigers naar de Verenigde Staten”, aldus de staatssecretaris van J&V, Mark Harbers. Daarmee kunnen de controles klantvriendelijk en effectief worden uitgevoerd.

Beveiligingsmaatregelen
En het hoge veiligheidsniveau op Schiphol worden gewaarborgd. “Parallel hieraan worden er afspraken gemaakt over de beveiligingsmaatregelen op Schiphol die voor preclearance nodig zijn.” Schiphol wil nog niet vooruit lopen op de introductie van preclearance op de luchthaven. “Op dit moment gaat het vooralsnog om politieke gesprekken en een politieke afweging. We wachten de uitkomsten daarvan af.”

Opportuun
Volgens de minister heeft de private sector -lees de airlines- haar vertrouwen uitgesproken dat met de VS overeenstemming kan worden bereikt over de financiering van de hele operatie. “Voor wat betreft de overige in het bilaterale verdrag te borgen onderwerpen geldt dat ook hierop vooruitgang is geboekt.” Door alle vooruitgang die is geboekt, vindt het kabinet het ‘opportuun’ om de onderhandelingen naar politiek niveau te brengen.

Proces
“De minister-president zal namens het kabinet tijdens zijn bezoek aan de Verenigde Staten een verklaring afleggen, waarin de intentie wordt uitgesproken de onderhandelingen ook op politiek niveau voort te zetten om zo tot een positieve afronding te komen.” Vorige week riep D66-kamerlid Sjoerd Sjoerdsma het kabinet op tot bezinning. Tevergeefs, zo blijkt nu. Alhoewel de volgende stap in het proces -dat het politiek weer op de agenda staat- nog niet betekent dat de kogel definitief door de kerk is.

Bestel nu een unieke aviationtag van de Super Guppy!

Deze vliegende 'goudvis' is met haar rijke geschiedenis een unicum in de luchtvaart.

Gerelateerde artikelen

Back to top button