IndustrieLiefhebberNieuws

Productieovereenkomst eerstvolgende F-35’s voor Nederland

Lockheed-Martin en het Pentagon zullen binnenkort een definitieve productie-overeenkomst ondertekenen voor de fabricage van 130 tot 140 toestellen, waaronder de eerstvolgende acht F-35’s voor Nederland.

Overeenkomst
Het betreft een overeenkomst voor ‘Low Rate Initial Production Lot 11’. Oorspronkelijk zou de overeenkomst voor deze LRIP Lot 11 al eind 2017 worden ondertekend. Onenigheid tussen het Pentagon en Lockheed-Martin zorgde voor vertraging in de ondertekening. Beide partijen konden het maar niet eens worden over verschillende technische problemen en hoe deze door Lockheed zouden moeten worden opgelost.

Productie
De productie van het gehele toestel blijft voorlopig op een ‘low rate initital production’ (LRIP) en zal op korte termijn nog geen ‘full rate production’ bereiken. De productielijn van Northrop Grumman in Palmdale (Californië) waar de F-35 rompen worden gefabriceerd, is sinds kort wél overgegaan tot ‘full rate production’. Dit maakte Northrop Grumman bekend in een persbericht.

Fabricage
Het productietempo van de F-35 rompen ligt hiermee op een ‘productie-interval’ van 1½ dag. Dit betekent dat er elke anderhalve dag een romp wordt afgeleverd. In mei 2018 werd de 400e romp afgeleverd aan Lockheed Martin, de fabricage van de 500e romp begon eind juni. Naast de centrale rompen maakt Northrop Grumman ook de vleugelbekleding en diverse elektronische systemen voor de F-35.

 

Tags

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close