fbpx
AirlinesBestellingenFinancieelNieuwsProfessionalVliegtuigen

AirAsia en Airbus zijn het nog niet eens over de A330

De Europese vliegtuigfabrikant Airbus en Azië’s grootste low cost-luchtvaartmaatschappij AirAsia zijn nog niet tot een deal gekomen over de bestelling van 66 A330neo-toestellen, zo meldt Reuters op basis van bronnen.

A330
De bestelling van AirAsia is belangrijk voor Airbus’ A330neo. AirAsia X, de dochteronderneming van AirAsia die langeafstandsvluchten uitvoert, is een belangrijke klant voor nieuwe A330. Airbus heeft in het verleden al klanten verloren heeft die toch voor een Boeing 787 kozen, in plaats van de A330.

Druk
Tony Fernandes, de topman bij AirAsia, heeft in het verleden ook al aangegeven te twijfelen om over te stappen naar de 787. Om Airbus onder druk te zetten liet hij via twitter weten dat hij enkel “het vliegtuig waarvan we droomden” koopt als de prijs, motoren, prestaties en de regelingen rond de aanbetalingen goed zijn. Hij sluit de tweet af met “of anders.”


Verslechterd
Bronnen bekend met de kwestie zeggen dat de relatie tussen Airbus en AirAsia de laatste tijd verslechterd is, doordat er binnen het management van de vliegtuigfabrikant wat veranderingen hebben plaatsgevonden. Ook de meningsverschillen over het prijskaartje van de order en de aanbetalingsafspraken zorgen voor niet al te vlotte onderhandelingen.

Farnborough
Na het gesprek afgelopen donderdag liet Fernandes op Linkedin weten dat de A330neo een “fantastisch vliegtuig” is, maar dat Airbus “nog hard moet werken om er de wereld mee te veroveren.” Airbus hoopt de deal met AirAsia nog rond te krijgen voor 16 juli, de start van de Farnborough Airshow.

Bestel het 192-pagina dikke Schiphol.jpg fotoboek!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en bestel het Schiphol.jpg fotoboek voor €25,- inclusief verzending, ⭐⭐⭐⭐⭐ op Bol.com (4.7 uit 5).

Bestel hier! Voor 15:00 besteld = de volgende dag bezorgd.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button