Frequente reizigerNieuwsNL nieuwsSchiphol Airport

Eerste actie beveiligers op Schiphol

Sinds maandagochtend voert een deel van de beveiligers op Schiphol actie om hun eisen voor een nieuwe cao kracht bij te zetten. De werkgever, G4S, heeft een ultimatum van de vakbond laten verlopen.

Security
De eerste actie van de beveiligers hield in dat zij gedurende een uur strikt volgens de regels werkte. “Door de acties kunnen iets langere rijen bij de security controles ontstaan, maar niemand zal zijn vlucht missen’, aldus Tanja Schrijver, bestuurder FNV Beveiliging.

Schiphol
De onderhandelingen voor een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst van de beveiligers die op Schiphol werken maar in dienst zijn bij G4S, zijn onlangs stukgelopen. Het gaat om 1.200 werknemers. Vakbond FNV Beveiliging stelde daarop een ultimatum aan de werkgever, dat op 30 juni afliep.

Eisen
FNV: “Nu de werkgever niet op ons ultimatum is ingegaan, kunnen wij niets anders dan met acties onze eisen kracht bijzetten.” Volgens de vakbonden, behalve FNV Beveiliging ook CNV Vakmensen, bleek na een lang traject van onderhandelen sprake van een ‘onoverbrugbaar gat’ tussen de eisen van de bonden en wat de werkgever bood.

Werkdruk
In mei vorig jaar voerde de beveiligers op Schiphol ook al actie. Toen ging het hen vooral om de werkomstandigheden. Nu willen zij ook meer loon. Volgens de FNV biedt de werkgever nul procent, de bonden eisen 3,5 procent. Verder willen zij maatregelen om de werkdruk te verminderen. “Zoals het geleidelijk verminderen van de arbeidsduur per week naar 34 uur.”

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close