AirlinesNieuwsNL nieuwsProfessional

FNV Luchtvaart wint ontslag-rechtszaak tegen Ryanair

Vakbond FNV Luchtvaart heeft een ontslag-rechtszaak tegen de Ierse prijsvechter Ryanair gewonnen, zo meldt de vakbond.

Recht
FNV Luchtvaart heeft namens een cabinemedewerkster van Ryanair een rechtszaak tegen de airline gewonnen. Het gerechtshof oordeelde dat Ryanair de vrouw onterecht op staande voet heeft ontslagen. FNV laat weten dat: “uniek aan de zaak is dat het hof oordeelt dat het Nederlands arbeidsrecht van toepassing is, ondanks dat in de arbeidsovereenkomst staat dat het Ierse recht van toepassing is.”

Ontslag
De betreffende cabinemedewerkster was in 2017 gestationeerd in Eindhoven en kreeg eind mei per brief te horen dat ze vanaf 1 juni in Dublin moest werken en wonen. Toen de alleenstaande moeder weigerde, werd ze op staande voet ontslagen.

Verschuilen
Asmae Hajjari, bestuurder vanan FNV luchtvaart zegt over de kwestie: “de zaak is tekenend voor hoe Ryanair met haar werknemers omgaat.” Los van de vergoedingen voor de vrouw is het volgens Hajjari: “net zo belangrijk dat het Hof heeft bepaald dat het Nederlands arbeidsrecht van ‘toepassing kan zijn’ op Ryanair werknemers die vanuit Nederland werken. Ryanair kan zich dus niet langer achter de Ierse wet verschuilen.”

Vergoeding
De vrouw krijgt een wettelijke transitievergoeding, een vergoeding wegens onregelmatige opzegging en heeft ze recht op een billijke vergoeding ter grootte van (bijna) een jaarsalaris.

Staking
Hajjari: “Eind juli verwachten we de cao-onderhandelingen verder voort te zetten. Hierdoor doen we niet mee met de staking op 25 en 26 juli van het cabinepersoneel in Spanje, Portugal, Italië, Frankrijk en België.”

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button