fbpx
LiefhebberMilitairNieuws

Italië wil af van F-35 order

“Italië gaat geen extra F-35’s bestellen en zal de bestaande order kritisch gaan bekijken”. Dit heeft de Italiaanse minister van Defensie Elisabetta Trenta gezegd in een televisie-interview, schrijft Reuters.

Trenta is minister in het Italiaanse kabinet namens de Vijfsterrenbeweging, een partij die zich altijd kritisch heeft uitgelaten over de F-35. Italië heeft bij Lockheed Martin een order uitstaan voor 90 F-35’s.

Geannuleerd
Als het aan sommige van haar partijleden zou liggen, zou de bestelling sowieso worden geannuleerd. De minister is hierover voorzichtiger. “De financiële consequenties van het schrappen van de bestelling, zou wel eens ongunstiger kunnen zijn dan de order te laten doorgaan.” Ze zegt de order wel kritisch onder de loep te nemen, met het landsbelang voor ogen. Eén van de opties die ze wil bekijken is het ‘uitsmeren’ van de bestelling over langere tijd, om geld vrij te maken voor Europese defensie-projecten.

Verminderd
Maar met een beetje goede wil is de Italiaanse F-35 ook te beschouwen als een Europees defensie-project. In het Italiaanse Cameri wordt de eindassemblage verzorgd van alle 90 F-35’s voor Italië en 29 F-35’s voor Nederland. Verder zullen in Italië meer dan 800 F-35 vleugels worden geproduceerd. Oorspronkelijk zou Leonardo meer dan 1200 vleugels gaan fabriceren. Nadat Italië het aantal bestelde F-35’s naar beneden bijstelde van 131 naar 90, werd ook het aantal te produceren vleugels verminderd.

Productiefase
Volgens Lockheed Martin zorgt de productiefase van de F-35 in Italië voor een economisch voordeel ter waarde van 15,8 miljard US dollar. Daarna zal het onderhoud van de F-35 ook nog plaatsvinden bij Leonardo in Italië en zo voor inkomsten zorgen. Tot 2026 zullen duizenden mensen aan het werk zijn in de productiefaciliteit te Cameri.

Help mee de meest realistische B737NG-simulator naar Nederland te halen!

Bij Up in the Sky houden we van de luchtvaart, dat moge duidelijk zijn. Nu willen we de nieuwste B737NG-simulator mét 4K-resolutie-projectors op de Nederlandse (particuliere) markt brengen. De benodigde investering hiervoor bedraagt anderhalve ton. Wil jij meehelpen financieren en rente ontvangen? Stuur een mail naar [email protected] voor meer informatie.

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button