fbpx
LiefhebberMilitairNaast het nieuwsOpmerkelijkVeiligheid

Wat kost de Air Force One?

Air Force One, het vliegende fort van de Amerikaanse president. De afgelopen dagen landde de omgebouwde 747-200 in Brussel en Londen. Maar wat zijn de kosten voor de Air Force one? En waar gaat dat geld naar toe?

Kosten
De kosten voor het bouwen van de huidige Air Force One, volgens het rapport met de federale uitgaves van de Verenigde Staten, bedroegen 2 miljard dollar (1,7 miljard euro). De kosten om het toestel te laten vliegen, bedragen per uur omgerekend 176.418 euro.

Baten
Maar wat krijgt de president voor al dat geld? In de huidige Air Force One, in dienst sinds 1990, zitten bijvoorbeeld drie verdiepingen met een oppervlakte van gezamenlijk 318 vierkante meter. De president heeft een vliegend kantoor en een ‘situation room’ met een plasmascherm voor videovergaderingen. Daarnaast zijn er 20 tv’s, 85 telefoons en is het merendeel van het meubilair door meester-meubelmakers gemaakt. De 74 passagiers die plaats kunnen nemen in de Air Force One krijgen gerechten uit de twee keukens waar 100 maaltijden bereid kunnen worden.

Toekomstige
De toekomstige Air Force One’s worden twee omgebouwde Boeing 747-8’s. Deze zullen naar alle waarschijnlijkheid tegen 2024 in dienst genomen worden. De kosten voor deze twee toestellen liggen tussen de 3,2 en 3,6 miljard dollar.

Hangar
Naast de kosten voor de nieuwe Air Force One, wordt er een nieuw presidentieel hangar-complex gebouwd ter waarde van 250 miljoen dollar (202 miljoen euro). De huidige hangar waar Air Force One instaat werd voor 45 miljoen dollar (36,48 miljoen euro) gebouwd.

Uitspraken
De Amerikaanse luchtmacht wil geen concrete uitspraken doen over het bedrag van de Air Force One. Zij laten het Witte Huis alle vragen omtrent Air Force One en aanverwante zaken afhandelen.

Bestel het 192-pagina dikke Schiphol.jpg fotoboek!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en bestel het Schiphol.jpg fotoboek voor €25,- inclusief verzending, ⭐⭐⭐⭐⭐ op Bol.com (4.7 uit 5).

Bestel hier! Voor 15:00 besteld = de volgende dag bezorgd.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button